Napjainkban egyre többen kutatják a nyüzsgő nagyvárosoktól távol eső, csendes, békés zugokat, ahol, ha akár csak rövidebb időre is, de lehetőség van szorosabban eggyé válni a természettel. Ezek a célpontok sokszor jelentenek extrém helyszínt vagy olyan napszakot, melyhez többnyire sajátos viszonyok társulnak, legyen az akár aranyóra vagy kékóra hajnalban vagy alkonyatkor, de ezek közé sorolhatjuk a légköroptikai jelenségeket és például a csillagfényes tiszta éjszakákat is.
Galyatetőt az ország legmagasabban fekvő üdülőterületeként tartjuk számon, melynek kiváló kikapcsolódási lehetőségeit már évtizedekkel ezelőtt felfedezték. Ma is sok természetjáró érkezik ide, hiszen magán a csúcson és a környező erdőkben is számos remek mód nyílik az aktív pihenés kedvelőinek. Manapság egyre többen keresnek olyan fényszennyezés mentes úti célokat hazánk területén belül, ahol az éj leple alatt zavartalanul kémlelhető az égbolt – Galyatető például erre is kiválóan alkalmas.
A fővárosban vagy az agglomerációs gyűrűben, valamint a nagyobb városok és települések környékén élőknek az erős városi fények okán nincs lehetősége csillagvadászatra, maximum a legnagyobb és legerősebb fényű csillagképek pillanthatóak meg halványan. Nem úgy a mátrai erdők mélyén vagy a felső-mátrai települések közelében, ahol egy könnyű séta, egy hosszabb túra vagy egy szakszerű csillagles, akár asztrofotózás során is káprázatos égi látvány tárulhat elénk – tiszta idő esetén.
Sok tévhittel ellentétben nem csak az augusztusi éjszakák, de a tiszta, fagyos téli éjjelek is gyönyörű csillagos égboltot mutatnak. Nemrégiben Galyatetőn járva csodálhattuk meg a Mátra éjszakai szépségeit, s ha valaki hozzánk hasonló szépségében szeretne gyönyörködni, az alábbi összefoglalóval és tippekkel szeretnénk megsegíteni.
Nyitvatartási időben a Galya-kilátó közel 1000 méter tengerszint feletti magasságban nyugvó kilátóterasza is alkalmas a szóban forgó célra, ám aki természetes közegben szeretne csillagot lesni vagy fotózni, természetesen megteheti. A rövidebb sétákat kedvelők számára tökéletesen alkalmas az üdülőterület központjában fekvő park is, vagy a sportpálya mögött elhaladó túraút, ahonnan észak felé egy nyiladéknak köszönhetően nyerhetünk szabad kilátást a völgyekben fekvő települések fényeire. A Kodály Zoltán sétány fenyves-fasora is alkalmas a célra – a Magyarok Nagyasszonya kápolna környékétől is szép panoráma nyílik, itt azonban az utcai lámpák fénye már némileg bezavar a csillagok kémlelésében.
A hosszabb túrákat preferálók az Országos Kéktúra, majd a sárga sáv jelezéseken indulhatnak nyugat felé, Piszkéstető és Mátraszentlászló irányába. Minél inkább távolabb kerülünk Galyatető határától, a Galya-fennsíkon haladva, egyre tisztábban rajzolódnak ki felettünk a kis égi lámpások. A sárga sáv turistaút mentén, a Lengyendi-Galya alatt, teljesen fényszennyezés mentes területen nem csupán a tiszta égbolt látványa, de a távolban, a völgyekben megbúvó kis települések fényei is elkápráztatják az elszánt vándorokat.
Aki Galyáról keletre indulna, szintén a Kéktúra úrvonalán haladva, a Mogyorós-orom oldalában, valamint a Nagy-Lipóton és a szomszédos Vércverésen is hasonlóan gyönyörű látványban részesülhet, ám itt már nem északra, hanem a Mátra keleti tájaira nyerhetünk csodás kilátást a csillagok fényével gazdagított éjszakában.
Aki érdeklődik a téma iránt, ám bizonytalan a kiscsoportos séták vagy csillagleső-túrák megszervezésében, a Mátrában gyakran indulónak hasonló tematikájú vezetett, nyílt éjszakai túrák télen is, amikhez a közösségi média felületein regisztrálva is lehet csatlakozni.
2023. 11. 24.
Kékes Online, Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi