Ruzsom Izabella

„Stílus nőknek” ez áll Ruzsom Izabella Rózsa utcai műhelye cégérén. Lássuk, mi rejtőzik a szlogen mögött!

Varrónő, szabó, ruhakészítő: mintha eltűnőben lenne a szakma, legtöbbször csak egy-egy nadrágot, szoknyát viszünk el felhajtatni.

Már az is eredmény, ha magunkra igazíttatjuk a ruhát! Egy fontos első lépés, hiszen a ruha a második bőrünk, nem mindegy miben vagyunk, mit kommunikálunk a viseletünkkel. De valóban, a ruhakészíttetés nem része a mindennapjaiknak, amiért részben a mindent elárasztó, olcsó tömegtermelés a felelős. Elődeinkhez képest jóval több ruhánk van, de kevés köztük az igazán egyedi darab. Félreértés ne essék: nem csak csillagászati áron, neves divatszalonokból lehet álomszép ruhákat beszerezni, erre akár egy használtruha üzlet is alkalmas, ahol sokszor találhatunk kincseket.

Kezdjük az elején! Mióta foglalkozik szabással-varrással?

33 éve fogtam először tűt a kezembe, s azóta sem tettem le. Dédnagymamám varrónő volt, a családomban többen is ügyesen hímeztek, kötöttek, subáztak, makraméztak. Jelenleg hímezni tanulok, nagymamám emléke előtt tisztelegve. Eredetileg fodrásznak készültem, majd nyolcadik osztályban egy hirtelen döntés vezetett a ruhakészítő szakma felé. Érettségi után technikumba mentem, s mellette otthon varrogattam. A vendégeimmel együtt alakultam én is, az ő elvárásaik folyamatos motivációt jelentenek számomra. Ha kell, ezerszer is szétszedem, a kiszabott darabokat, hogy az elkészült ruhával elégedetten távozzon a vendég.

Mi a hitvallása, mire számíthat, aki betér önhöz?

Törzsvendégeim már tudják, hogy számomra a ruha jóval több, mint anyag: kifejezésmód, az egyéniség tükre, híd a lélek és a külvilág között, önmagunk őszinte megélése. A ruha kiemeli az egyéniséget, de csak akkor, ha teljes az összhang a viselőjével, annak személyiségével. A közös munka egy részletekre kiterjedő beszélgetéssel indul, a megrendelő személyiségjegyeihez és elvárásaihoz igazodva. Szívesen merítek ihletet a természetből, az évszakok textúráiból, hangulatából, formáiból. Így biztos lehetek benne, hogy a megrendelő legnagyobb elégedettségére, s az adott alkalomra megfelelő, csinos, harmonikus megjelenésű ruhát alkotok.

A nő egy dallamsor: a hozzá illő szabással, színekkel és alapanyagokkal közösen találjuk meg az ő lélekhangját, azt a tónust, amelyben a legszebben cseng. Igyekszem hangsúlyozni, hogy nem a társadalmi elvárásoknak, hanem saját magunknak kell megfelelnünk: egy nő bármilyen testalkattal tündökölhet! A nőiesség, a teljesség nem mérhető kilókban és centikben, a lényeg a jellem, a lélek minősége, a gondoskodás, a törődés, a szeretet képessége. Az ember a tökéletlenségében a legszebb és ezt az idő múlásával, az adott életkörülményekhez képest méltósággal kell tudni megélni.

A ruhakészítés rengeteg türelmet igényel, egyszerűbb megvenni egy ruhát a plázában. Megéri mégis belevágni?

A több idő magasabb minőséget is jelent, ezt nem lehet egy óra alatt, rohanva letudni. Egy ruha átalakítása is több órába is kerülhet, volt, hogy egy menyasszonyi ruhát a csipkékkel, tüllökkel és gyöngyökkel 17 óra alatt hajtottam fel. Ugyanakkor az odafigyeléssel elkészített, a legapróbb részletekig kidolgozott, a megfelelő életérzést hordozó ruhában a nő ragyog, szárnyal a lelke! A műhely magányában elvégzett munka, a tervezés, az esetleges újragondolások után a ruha kötődik a viselőjéhez, úgy szoktam fogalmazni, hogy „visszaszeret”, tisztítja a lelket, kisöpri a fájdalmakat, boldogságra hangol.

Nőnek lenni a legnagyobb kiváltság: álmokat varrok, egyedi személyre szóló tulajdonságjegyekkel. Az így készült ruha biztosan összhangban lesz azzal, aki hordja.

Ettől szép ez a napjainkban méltatlanul elfeledett, alulértékelt szakma. Bízom benne, hogy lesz, aki meglátja benne a szépséget és ezt a kreatív, értékes, nemes hivatást választja. A szabó, a varrónő emberekkel dolgozik, s nemcsak a ruházatukkal, hanem a szívükkel, lelkükkel is foglalkozik. Ez nagy felelősség, ugyanakkor folyamatos fejlődési lehetőség és mérhetetlen öröm, megújulás, önmegvalósítás és tulajdonképpen egy életforma is egyben.

Íme egy kis összeállítás az Izabella által készített ruhákból:

 

2023. 11. 24.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás / beküldött