A lipicai ménes otthona immár a Nemzeti Vágta otthona is! Közép-Európa legmodernebb lovas létesítményében, a Lipicai Lovasközpontban több ezren kísérték figyelemmel a kétnapos eseményt, mely nem csupán egy lovasverseny, hanem a lovak szerelmeseinek ünnepe is! S egy olyan erő, mely összefogja és összefonja a magyarságot határon innen és túl – fogalmazott a 16. Nemzeti Vágta kapcsán Horváth László országgyűlési képviselő.

Hisszük, hogy nemzeti lovas kultúránk akkor marad meg, ha vannak olyan rendezvények, mint a Nemzeti Vágta, ahol találkozni lehet meséink, mondáink aranyszőrű, varázserejű főszereplőivel. S hisszük, hogy Szilvásvárad a jövő évi Négyesfogathajtó Világbajnokságnak is méltó helyszíne lesz!

Ismét bebizonyosodott, hogy Szilvásvárad kimagasló helyet foglal el a nemzetközi lovasvilágban!

– írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Horváth László, a térség országgyűlési képviselője.

A 16. Nemzeti Vágtát kiélezett küzdelemben nyerte meg a Kecskemétet képviselő Tóth Tamara, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát.

A győztes lovas rendkívül erős mezőnyben ért célba, a második helyen Ácsteszér végzett Vörös Tamarával, Marina nyergében. A dobogó harmadik fokára Adorján település állhatott Zboray Viktória képviseletében, Licino Londonnal.

A kishuszárok vágtáját Szentkirály versenyzője, Rozs Anna Júlia nyerte Nárcisz nevű lovával. A második helyen a szikszói Harsányi Viktória, míg a harmadik pozícióban a sarkadi Miklán Lia végzett.

A Jótékonysági sztárfutamot idén a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Krajnik-Balogh Gábor színművész nyerte, aki nyereményét az idei évben is a Bottyán Equus Lómenhely Állatvédelmi Alapítványnak ajánlotta fel. A sztárfutam második helyezettje Széchenyi Krisztián táncművész lett, míg a harmadik helyen Bács Péter színművész végzett.

A Nemzetközi futamban a Bahreini Királyságot képviselő Raed Mahmood Mohamed Yar Mohamed győzedelmeskedett, aki szorosnak tűnő, de végül magabiztos sikert aratott a második helyen végző Horvátország lovasával, Tena Belcsiccsel szemben, míg a harmadik helyen a brit színekben versenyző Dan Martin zárt.

A népszerű Fogatvágtában a tavalyi évhez hasonlóan, ismét Tieger Endre és a Dombóvár-Sütvényesi ménes nyert. A második a Köncsögi ménes színeiben induló Nagy Gábor lett, míg az Ottlakai ménes és Makoviczki Richárd a harmadik helyen zárt.

2023. október 1.

Forrás: Horváth László hivatalos közösségi oldal/www.vagta.hu

Fotó: Lénárt Márton