A Mátra gyógyító klímájának köszönhetően már az 1930-as években megépült két nagy szanatórium is a Központi-Mátrában, Mátraházán és Kékestetőn. Az intézmények napjainkban is több ezer beteg egészségét adják vissza évente. A két gyógyintézet hatalmas parkjában azonban nem csak a gyógyulni vágyók, hanem minden korosztály megtalálja a vidámságot az itt nagy létszámban élő mókusoknak köszönhetően.
A két szanatórium kertjében szinte lépten-nyomon találkozunk az ellenállhatatlanul aranyos kis állatkákkal. Olykor a padokon, elemózsiára  várva üldögélnek az emberek mellett, máskor ágról ágra, fatörzsről fatörzsre ugrálva láthatjuk őket, de akad olyan is, amikor éppen a kezünkből veszik el kedvenc csemegéjüket, a diót, makkot vagy mogyorót.

Kik is ezek a kedves kis állatok?

Az európai mókus nagyjából 25-30 cm hosszú, az ember közelségét kedvelő állat. Bundáját évszakhoz mérten váltja, nyáron világosabb, vékonyabb, még télen sötétebb és vastagabb, farkát a mászáskor, ugráláskor egyensúlyozáshoz, éjjel „takaróként” használja. Parkokban, arborétumokban, emberközeli helyeken nagy létszámban fordul elő. Hamar barátkozik, könnyen etethető, tápláléka toboz, fakéreg, növényi nedvek, dió, makk, mogyoró, gombafélék és kisebb rovarok, tojások. Téli álmot nem alszik, megközelítőleg 2-3 évig él.

„40 éve asztmás vagyok, minden év szeptemberében 3 hetet töltök el a gyógyintézetben. Az itt eltöltött reggeljeim mindegyike azzal kezdődik, hogy mogyorót szórok a teraszra a mókusoknak, akik azonnal elkapkodják a csemegét. Sokszor órákon át figyelem őket a parkban.” – mondta mosollyal az arcán az egyik beutalt.

„A gyerekekkel hetente többször is feljárunk Mátraházára Gyöngyösről. A szelíd mókusok etetésében és gyors szaladgálásuk fürkészésben akár órákon keresztül is el tudnak merülni a gyerekek.  A kis állatok etetése után mindig vidáman, a friss hegyi levegőtől feltöltődve térünk haza”– mesélte egy anyuka, aki 2 gyermekével rendszeres látogatja a mátraházai gyógyintézet parkjában lakó mókusokat.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: pixabay