Az év minden szakában, de különösen ősszel, iskolakezdéskor felmerül a kérdés, hogy mi lesz az utcákon céltalanul kóborló vagy gazdit kereső ebek sorsa. Helyzetükre több településen ideiglenes megoldást jelentenek a menhelyek, gyepmesteri telepek, de vajon létezik-e számukra emberibb, azaz kutyabarátabb megoldás. Cikkünkben erre keressük a választ.

A gyöngyösi Új Nap Egyesületet a város önkormányzata hozta létre 2015 márciusában azzal a céllal, hogy üzemeltessék a Gyöngyösi Gyepmesteri Telepet.  Megkerestük a telep vezetőjét, Bozsik Andrást, akit munkájukról, valamint arról kérdeztünk, miben különböznek a többi hasonló menhelytől.

-Elsősorban a gyepmesteri teleptől tér el a működésünk, ami azt jelenti, hogy nincs 14 nap után altatás, hanem az ebek továbbra is nálunk maradhatnak.

Hány kutya van jelenleg a telephelyen?

-Mintegy 120 kutya van most nálunk a 85 férőhelyen, ez azt jelenti, hogy 120%-os kapacitással működünk.

Honnan kerülnek az ebek önökhöz?

Főként az utcáról, ahonnan vagy a gyepmester, vagy mi fogjuk be a kóbor állatokat. Ha a kutya regisztrált, akár egy-két napon belül visszakerülhet a gazdájához, akkor van probléma, ha az eb nem rendelkezik chippel. Ilyen esetben a felnőtt kutyákat ellátjuk az eszközzel, a kölyköknél még várunk vele. A hozzánk került állatokat 14 nap után beoltjuk veszettség, valamint különböző fertőzések ellen.

Mennyire gyakori az örökbefogadás?

Évszakonként változó, tavasszal, nyáron jellemzőbb. Most augusztusban összesen 44 kutyát adtunk örökbe, de mindemellett folyamatosan érkeznek az újonnan befogott állatok.

Kik segítik a munkájukat?

Legfőbb támogatónk Gyöngyös Önkormányzata és képviselőtestülete, sok magánszemély adakozik, és szerencsére számos felajánlás érkezik az adó 1%-ból, de mindig örömmel várjuk a további támogatásokat akár pénzben, akár használati tárgyakban. Hála istennek sok a jó szándékú ember, akiknek nem közömbös az utcáról hozzánk került, gazdátlan ebek sorsa.

Szerző: KékesOnline
Fotó: dognotebook.com, pixabay