„Az orvos már berajzolta, hol kell levágni a lábam, de a mofetta segített” – mesélte egy beteg. Az érszűkületes betegeket az amputálástól mentheti meg a széndioxid szárazfürdő kezelése. Mátraderecske polgármesterétől megtudtuk: vendégül látnak egy lengyel orvos csoportot is, akik kíváncsiak e gyógymódra.   

Mátraderecske egyedülálló mofettája az érszűkületes betegek „Mekkája”, hiszen javulást hozhat a hazánkban népbetegségnek számító kórban. Sokan az ország távoli tájairól is ideutaznak a reményt jelentő gyógygáz kúra kedvéért. A kezelés végtagokat menthet meg, és sok fájdalomtól kíméli meg a betegeket. A természetes széndioxid szárazfürdőjéről ismert település idén már hivatalosan is viselheti a gyógyhely címet.

A jelenleginél több gyógyulni és pihenni vágyó vendéget is fogadhatna a palóc hagyományaira büszke község, ehhez azonban már igényes, 4 csillagos szálloda és étterem is kellene – tudtuk meg a polgármestertől, Forgó Gábortól. Az önkormányzat is azon dolgozik, hogy nemzetközi hírű gyógyhellyé tegye Mátraderecskét. Szeretnék, hogy a V4-ek országainak betegei is gyógyulnának náluk.

Kapcsolatot ápolunk egy lengyel testvértelepüléssel, ez a Krakkótól 150 km-re fekvő Samborzec. A barátság jóvoltából elfogadta meghívásunkat egy lengyel orvos csoport, és látogatásuk célja, hogy tanulmányozzák a mofetta gyógyhatását. Távlati elképzelésünk, hogy nyissunk a V4-es országok felé, és tőlük is érkezzenek betegek a magyar gyógyhelyekre, gyógyfürdőkbe – nyilatkozta a polgármester. Mátraderecske számára nagy lehetőség volna, ha a lengyel betegek a saját társadalombiztosításuk támogatásával vehetnék igénybe az itteni mofetta kezeléseit. A lengyel turisták nem csupán Egert és környékét látogatják szívesen, de a Mátrát is. Különösen kedvelik a gyógyfürdőinket, mivel ők nem bővelkednek gyógyvizekben.

A mátraderecskeiek álma, hogy a mofetta mellett gyógyfürdő is épüljön a településen, hogy ott is kúrálhassák fájós tagjaikat a hozzájuk érkezők. Az igényes vendégek számára szükség volna egy 4 csillagos szállodára is, ezt reményeik szerint magánbefektető építhetné fel. Nagy reménységük, hogy mivel kiemelt turisztikai régióba tartoznak, az utakat is sikerül majd úgy rendbe hozni, hogy a vendégek kényelmesen eljussanak a ritka kincset jelentő gyógygáz forrásához.

Szerző: KékesOnline
Fotó: www.matraderecske.hu, wellnesstips.hu