Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos az „Év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat győztesei közé jutott idén. Azt mondja, ebben az jelentette számára a legnagyobb elismerést, hogy olvashatta a betegei ajánlásait, ami megerősítést adott számára. Szerinte egy díj értékét az adja, amit kezdenek vele. Ő még nagyobb adni akarással szeretne rászolgálni a páciensei bizalmára.

– Igyekszem mindig, mindenben, partnerként kezelni a betegeimet, biztatással közelítek hozzájuk és törekszem úgy elmondani nekik mindent, hogy minél többet megérthessenek belőle. Engem még az sem zavar, ha valaki komplett diagnózissal érkezik az internetről, mert az azt jelenti, hogy foglalkozik magával, érdekli az egészsége. Persze, ha kéthetente más bajt talál magának a világhálón, az már baj, hiszen szorong, de azt is segítenem kell megoldani. Hiszek abban, hogy a mi szakmánk nemcsak a gyógyítás, kicsit népnevelés is. Nem tudunk minden betegséget meggyógyítani, de segíteni mindenkinek lehet. Ez nem mindig könnyű, sokszor fárasztóan felesleges köröket is futnunk kell a beteg érdekében, de amikor valaki meggyógyul, az hihetetlen sok energiát ad, minden nehézséget elfeledtet. Nagy segítség, hogy egy elfogadó családban élek, ahol nemcsak megértik, de értékelik is, hogy ennyire fontos a munkám.”

   

Ráadásul nem is egy átlagos családban. Mangó Gabriella hét gyermek édesanyja, a legidősebb 28, a legkisebb 8 éves. Azt mondja, sosem volt probléma, hogy összeegyeztesse az anyaságot és a munkáját. Sok segítséget kapott a családjától, így minden terhessége alatt dolgozott és a kisgyermekek mellett is gyógyított. Anyaként pedig tökéletesre fejlesztette problémamegoldó képességét, céltudatosságát és türelmét, ami sokat segít számára orvosként is.

-Koraszülöttként akkora dózisú sugárzást kaptam, hogy azt mondták, ez biztosan annyira tönkretette a petefészkemet, hogy soha nem lehet majd gyerekem… Aztán az élet mást hozott, és én örömmel elfogadtam. Az első férjemmel három gyerekünk született és amikor a második férjemet megismertem, tudtuk, hogy szeretnénk egy közöset is. Négy lett belőle, így az ő korábbi házasságából született hárommal együtt, tíz gyermekünk van. Amikor kérdezik, hogy miért lettem orvos, mondom is, hogy ennyi gyerek mellé már kellett egy orvosi diploma.”

Az egyetem után egy kórházi osztályon kezdte a munkát, de nem érezte, hogy a helyén lenne, inkább körzetet keresett magának. Később természetgyógyászatot is tanult, és mint mondja, akkor jött rá, hogy megtalálta a hiányzó láncszemet. Hiszi, hogy amikor a hagyományos orvoslás már nem elég, a természetgyógyászat pedig még nem elég, a kettőt ötvözve, összehangoltan is használni lehet. Így lehet, hiszen a hat évvel ezelőtti 250 helyett ma több mint ezer páciens van a körzetében.

„Büszke vagyok arra, hogy ez a hivatásom, még ha nincs is elég szakmai rangja a munkánknak. Évtizedek óta úgy kezelnek bennünket, mintha a háziorvos az valahol a gyógyító munka legalján lenne. Pedig a legtöbb beteggel mi találkozunk, a hajhullástól, a daganatokig mindennel hozzánk jönnek először, ami óriási felelősség. Nemcsak anyagilag kéne jobban megbecsülni a háziorvosokat ahhoz, hogy kevesebb üres körzet legyen, de a szakmánk rangját is vissza kellene adni ahhoz, hogy fiatalodjon ez a pálya.”

Viccesen, de nem viccből mondogatja, hogy gyermekkora óta Hófehérke a példaképe, akinek volt bátorsága elmenekülni egy zsarnokságból, képes volt új életet kezdeni, egymaga gondoskodott hét emberről, kedves volt, életmódváltásra vette rá a törpéket, ráadásul még elbűvölte a királyfit is. Milyen lényeges női szerep hiányzik ebből, nem igaz?!

„Nekem az segít, ha olykor önmagammal lehetek. Mindenkinek hasznos lenne megtanulni a befelé fordulást, az önmagára fordított idő és odafigyelés jelentőségét, az önmegvalósítást. Ez rengeteg energiát ad. Mindegy, hogy ezt valaki a sporttól kapja, köt, vagy sütöget. Én verseket írok. Nekem így kerek az életem. És ne felejtsük, ami kerek, az gurul, az mindig megy előre.”

Mangó Gabriella

1990-ben végezett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán.
Friss diplomásként egy megyei kórház belgyógyászati osztályán dolgozott.
1992-től házi orvosként dolgozik.
1998-ban háziorvosi szakvizsgát tett.
2004-től foglalkozik természetgyógyászattal is.
2014-ben ő volt az Aranyanyu pályázat egyik győztese.
2016-ban Gyöngyös Város Egészségéért díjat kapott
Második házasságában él, hét gyermeke van.
Hobbija a túrázás és nagyon szeret írni, verses, szépirodalmi és szakmai könyve is jelent már meg.

*

Mangó Gabriella tippjei influenzaszezon előtt

Arra a kérdésre, hogy egy holisztikusan gondolkodó háziorvos milyen jótanácsokkal látja el a pácienseit az influenza szezon előtt, Mangó Gabriella Bernard professzort idézi, miszerint „a baktérium önmagában semmi, a táptalaj a minden”, vagyis legtöbbet az számít szerinte, milyen állapotban van az immunrendszer, amikor beköszönt az influenzajárvány.

„A jó immunrendszer alapja, hogy a bélflóránk legyen rendben. Ehhez bármilyen olyan patikai vagy akár drogériában kapható készítmény jó, ami minél többféle probiotikumot tartalmaz. Egyre többször halljuk, hogy a D vitamin mennyire fontos, én végeztem erre szűrést is a körzetemben és valóban kiderült, hogy még azok a fiatalok is D-vitamin hiányosak, akik szép barnán érkeztek a szűrésre, mert egész nyáron napoztak. A téli hónapokban ezt, és a C vitamint mindenképpen tanácsolom. A cink is jót tesz ilyenkor és az is segít karban tartani az immunrendszert és a mentális egészséget is – ez a kettő összefügg egymással –  ha valaki rendszeresen sportol, mozog valamit. A kínai orvosok bölcsek, a megbetegítő tényezők között a hideget is számon tartják, ez triviális, de tényleg fontos, hogy vigyázzunk rá, hogy ne fázzunk meg. Ha valaki ezeket betartja, nagyobb eséllyel ússza meg betegség nélkül a telet.”

Forrás: Heves Megyei Tükör