Korózs Gábor és felesége, Tímea egész életét a kutyáknak szentelte. A Heves megyei Bodonyban élő házaspár nemcsak az ország egyik legtekintélyesebb komondorte­nyészetével büszkélkedhet, hanem Magyarország legnagyobb komondorjával is, akit a Bors most megtalált: Gyapjas még csak kétéves, de már most nagyobb, mint a legtöbb kortársa.

– Körülbelül tíz komondorunk világkiállítás-győztes a tizennégyből, ez a szakma legnagyobb elismerése. A versenyeken a kutya orrától a farkáig meghatározzák, miként kell kinéznie az állatnak. Természetesen nincs eb, aki minden kritériumnak meg­felelne, hiszen akkor ő lenne a tökéletes komondor, és akkor már semmi szükség nem lenne ilyen versenyekre – nevet a Borsnak Gábor.

A bodonyi házaspár két évtizede tenyészt komondorokat, harminc kutyusuk lett aranyérmes a világ versenyein © Fejér Bálint

Gyapjas bár már most sem kicsi, de Gáborék szerint ennél már nemigen lesz nagyobb. Nagyjából havi húsz kiló tápot fogyaszt el, az ételt szintén a házaspár készíti. Korózsék lelkiismeretessége miatt nem csoda, hogy a világversenyeken ed­dig tizennégyszer az ő kutyáikat találták a legideálisabb komondoroknak. A tenyésztés hagyományát családjától megöröklő Gábor 1995 óta foglalkozik a mesterséggel, az évek alatt harminc kutyusuk hozott haza aranyérmet a világ különböző pontjairól.

Gyapjas ennél nagyobb már nemigen lesz, de még így is nagyobb Tímeánál
Gyapjas ennél nagyobb már nemigen lesz, de még így is nagyobb Tímeánál © Fejér Bálint
A család egyik leg­sikeresebb tagja Kócos Csupor volt, ő hozta az első sikert, de sajnos ő már elhunyt. – Nagyon fegyelmezett, gyönyörű állat volt. 2002-ben megjártuk vele Amerikát, egy évvel a terrortámadás után. Hatalmas ellenőrzés volt a reptéren, mindenki habtákban állt. De Csupornak a szeme sem rebbent. Lefeküdt a földre, az emberek pedig átlépdelték azt a hatalmas jószágot. Aztán hazahoztunk egy aranyat is – emlékszik vissza Gábor.

Gyapjas mellett már a hat hónapos Luca is tekintélyes mérettel bír, csak így tudják őket szállítani © Fejér Bálint

Gáborék mindig maguk vá­lasztanak kutyájuk számára gazdit, az állat tulajdonságait szem előtt tartva. Például városi lakásba érthetően nem szívesen adják, hisz nagy termete és természete miatt szüksége van a térre. De ha jól érzik magukat, rengeteg szeretetet adnak.

Forrás: borsonline