A legutóbbi OKTV-n öt diák jutott el a tantárgyból a második fordulóig, ebből négynek a felkészítő tanára Molnárné Borbás Katalin, akivel az elmúlt év sikeres versenyeiről, a szakma szeretetéről, elismerésekről beszélgettünk.

1980 óta tanítok, először a hatvani Bajza Gimnáziumban kezdtem, ahol kollégiumi nevelőtanár, később pedig igazgató lettem – kezdte a bemutatkozást Katalin. Biológia-filozófia-etika szakos pedagógus vagyok, ezen kívül biológus képesítést is szereztem a Debreceni Egyetemen. Hosszú évekig tanítottam filozófiát, sok érettségizőm is volt belőle, de jelenleg az etikáé és a biológiáé a főszerep.

1990-ben férjemmel, a szintén biológia szakos Molnár Tamással együtt jöttünk Gyöngyösre, a Berze Nagy János Gimnáziumba, ahol nagy örömünkre el tudtuk indítani a biológia tagozatot. A tantárgy sikertárgy lett, az elmúlt 28 év alatt több mint 600 diákunk jutott el országos döntőbe, amire nagyon büszke vagyok – mondta a tanárnő. A gyerekeket soha nem kellett kérni, vagy kijelölni, hogy jelentkezzenek egy-egy versenyre, mindenki magától ment, egymás sikereit hallva inspirálódtak. Öröm számunkra, hogy nagyon sok tehetséges tanulóval büszkélkedhet iskolánk.

Tavaly Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa lettem, ekkor készítettem egy mérleget, és magam is elcsodálkoztam, hogy milyen sok tanulónk ért el szép eredményeket különböző országos szintű versenyeken. Az OKTV-n túl a második legrangosabb hazai megmérettetésen, az Árokszállásy Zoltán Biológia Versenyen is minden évben van több, akár 6-7 fő döntősünk, de szívesen veszünk részt 3 fős csapatokkal a Balogh János Kárpát-medencei Környezet- és Egészségvédelmi Csapatversenyen is.

Persze mint minden más tantárgyat tanító kollégának, nekem is megvannak a kedvenc területeim a biológiában, az egyik az élettan, az embertan, ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki ismerje meg a saját testét, és ezen ismeretek által, talán jobban oda tud figyelni, vigyázni magára. A másik szívügyem az ökológia, azon belül is a környezetvédelem.

Molnárné Borbás Katalin

A pedagógiai munkámban mindig fontosnak tartottam a tehetséggondozást, a tanításon túl a kezdetektől osztályfőnök is vagyok, számos karitatív tevékenységben segédkezem az iskolában.

A mostani OKTV II. kategóriában a tanárnő felkészítésével a 2. fordulóba jutott Csörgő Kata, Csörgő Terka és Veres Tamás 11. a, valamint Kéri Kornél 12. c osztályos, illetve Zenki Viktória 12. c osztályos tanuló, akit Molnár Tamás készített fel.

Szerző: KékesOnline