A Heves Megyei Tűzoltó Szövetség már évtizedek óta rendez tűzoltó versenyt a megye önkéntes tűzoltói részére, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is támogat. Idén május huszonhatodikán, Abasáron 20 lelkes önkéntes raj versengett a pályán.

A megyei szövetség a versenyt eredetileg Markazon tervezte megtartani, de az előző napi heves zápor után a pálya annyira elázott, hogy a versenynek új helyszínt kellett kijelölni. A választás a tavalyi helyszínre, a közeli Abasár sportpályájára esett.

Szerencsére az időjárás kedvezőre fordult, és a napsütéses reggelen az új helyszínre megérkezett mind a húsz csapat, arról a kilenc településéről, ahol az önkéntes tűzoltó mozgalom még aktívan működik. Csapatok jöttek Abasárról, Bélapátfalváról, Bükkszékről, Füzesabonyból, Gyöngyöshalászról, Parádról, Szilvásváradról, Terpesről és Vámosgyörkről.

A Heves Megyei Tűzoltó Szövetség fennállása óta minden évben megrendezi a megyei tűzoltó versenyt hagyományőrző vizes és CTIF versenyszámokkal is. Mindkét versenyen férfi, női, fiú és leány kategóriában indultak csapatok.

Dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere köszöntőjében idén is üdvözölte, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel ismét Abasárra esett a választás. Ezt követően Füzy Andrea, a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte a megnyitón megjelent kétszáznál is több versenyzőt.

A versengés öt vizes és két CTIF pályán zajlott. Hagyományőrző kategóriákban a felnőtteknek kismotorfecskendő-szerelés, a gyerekeknek gépjárműfecskendőről történő vizes szerelés, valamint mindkét kategóriában váltófutás volt a feladat. CTIF kategóriában a felnőttek és gyerekek egyaránt oltási gyakorlatot hajtottak végre, majd egy akadályokkal teli pályát is le kellett küzdeniük.

A verseny végén a „füzesabonyi törpök” tartottak tűzoltási bemutatót, majd a gyermekek örömére habpartit is rendeztek. A festői szépségű mátraaljai településen, igazi nyári napsütéses időben megrendezett versenyt az eredményhirdetés zárta. A legeredményesebb csapatoknak járó vándorkupát női kategóriában a bélapátfalvai, férfi kategóriában pedig az abasári önkéntes tűzoltók nyerték el. Az országos megmérettetésen a CTIF verseny győztes csapatai vesznek majd rész részt, melyet július hetedikén, Tatán rendeznek meg.

A szoros küzdelemben az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Hagyományőrző kategóriában

Felnőtt férfi:

  1. Abasár ÖTE
  2. Szilvásvárad ÖTE
  3. Gyöngyöshalász ÖTE

Felnőtt női:

  1. Bélapátfalva ÖTE
  2. Gyöngyöshalász ÖTE
  3. Terpes ÖTE

Ifjúsági fiú:

  1. Abasár ÖTE
  2. Gyöngyöshalász ÖTE 2. csapat
  3. Füzesabony ÖTE

Ifjúsági leány:

  1. Füzesabony ÖTE

CTIF kategóriában

Férfi:

  1. Abasár ÖTE
  2. Szilvásvárad ÖTE

Női:

  1. Abasár ÖTE

Ifjúsági fiú:

  1. Szilvásvárad ÖTE

2018. május 27.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Ig.

Fotó: Czímer Tamás