A jó étkek, a kiváló programok és a különleges bemutatók mellett az egészségsátor is népszerű volt a Parádi Palóc Napokon. A helyi kórház egészségfejlesztési irodájának munkatársai vérnyomást, koleszterin-, és vércukorszintet mértek, de aki a légzésfunkciója állapotára volt kíváncsi, azt is megtudhatta. A kockázatfelmérés mellett életmódtanácsokkal is szolgáltak a szakemberek, hiszen legtöbbször a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód áll a kialakult betegségek többségének hátterében. Kiugró negatív tapasztalatként élték meg az EFI munkatársai, hogy az egészségsátrat felkeresők mindegyikénél a testösszetétel mérésnél rendkívül alacsony volt a páciensek folyadékszintje, ami azt igazolta, hogy kevés folyadékot fogyasztottak.

Általános jelenség sajnos, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre nem figyelnek az emberek, pedig a szervezet jó működéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadék bevitele. Egy 60 kg-os embernek napi minimum 2,5 litert, de például egy 80 kg-os testsúlyúnak napi 3-3,5 liter folyadékot kellene minimum fogyasztania – hívta fel a figyelmet Szakács Ibolya EFI vezető.

A Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája nemrégiben egy lelki egészségközpont kialakítására nyújtott be pályázatot, melynek sikere révén az intézmény betegei, a térség lakói mentális területeken kaphatnak szakemberi segítséget életvezetési problémáik, a családi, munkahelyi konfliktusok kezelésére, a stresszhelyzetek jobb megélésére.

Forrás és fotó: Parádfürdői Állami Kórház, EFI