A csoport 1954-ben alakult Jankovits Jenő vezetésével, azzal a céllal, hogy olyan embereket szólítson meg, akiket érdekel a színházcsinálás.„Kik vagyunk? Minden, ami zene, ami vidám, ami szomorú. Tükör, ha kell és szórakozás. Színház”- így fogalmazzák meg hitvallásukat bemutatkozó szövegükben. A jelenleg 30 állandó taggal működő társulat főként amatőrökből áll, céljuk, hogy munka után szabadidejükben, mikor együtt próbálnak, és előadások alatt is mindig megőrizzék jókedvüket. A végső cél természetesen a kultúra továbbítása nemcsak a gyöngyösi és környéki, hanem az országban, sőt a határon túl élőknek is.

Megkerestük a Játékszín két oszlopos tagját, Gyurosovits-Petheő Csilla vezetőt, valamint Grizerné Bartha Erikát, az egyesület elnökét, hogy elevenítsük fel a múltat, és summázzuk az eltelt több, mint hat évtized történetét.

Melyek a legfontosabb mérföldkövek a társulat életében?

– A legelején Jenő bácsi – aki 57 évig vezette a társulatot – olyan előadásokat állított színpadra, mint a Három a kislány, a Kaktusz virága, a Charlie nénje, vagy az Indul a bakterház, amit maga az alapító írt át a filmről színdarabra. A kezdetetekkor még Kiss Manyi is vendégszerepelt itt – kezdte a beszélgetést Gyurosovits-Petheő Csilla. A zeneszerző, Aldobolyi Nagy György is sokat segítette munkánkat, a hosszú együtt öltött év alatt szoros barátságot kötöttek Jenő bácsival. A bemutatott előadásokon túl vendégszereplések, irodalmi estek, kultúrműsorok is végigkísérik a társulat munkáját.

-Mikor és hogyan került a játékszín élére?

– Édesanyám korábban tag volt, a 40 éves gálán, mint régi szereplő ő is fellépett, és akkor láttam, hogy milyen itt az élet. Részt vettem az utánpótlás csoportban is, és egyszerűen tudtam, hogy itt van a helyem – mondta Csilla.

Kik a tagok? Kinek mi a feladata?

– Bárki lehet tag, akinek van kedve csatlakozni, szereti a színházat. Elsősorban amatőr színészek vagyunk, bár van közöttünk színész 1 és 2 minősítésű tag is. Sokat segít Csonka Zsuzsa színművésznő is – folytatta a vezető. Nálunk általában mindenki, mindent csinál, de például én azon túl, hogy színész vagyok, a műszaki ügyeket is intézem – egészítette ki a választ Grizerné Bartha Erika.

-Amikor pár éve átvette a vezetést, milyen terveket, célokat tűzött ki maga elé? 

– Célom az volt, hogy a hagyományos vonalat, amit Jenő bácsi képviselt megtartsam, de a saját egyéniségemet is belevigyemi a munkába vezetőként és rendezőként is.

Hány bemutatójuk van egy évben?

– Színházi évadként működünk, évente 2-3 bemutatónk van, de mindig vannak programjaink különleges alkalmakra. Ilyen volt például október 7-én az Eisemann Mihály est, a zene világnapjára, de november 25-én Soóky Margit-Fényes Szabolcs: Katyi című előadását láthatja a közönség, melyet a jól ismert, 1942-ben bemutatott film alapján állítunk színpadra – mondta Gyurosovits-Petheő Csilla.

Hová jutott már el a társulat akár itthon, akár külhonban?

– Nagyon sokfelé jártunk – mesélte Grizerné Bartha Erika. Voltunk már Lengyelországban, Erdélyben, Szlovákiában, de itthon is eljutottunk messzire, Kapuvárra, Mosonmagyaróvárra, Siófokra, de persze elsősorban Gyöngyös környékén szerepelünk a legtöbbször.

Szerző: KékesOnline
Fotó: gyongyos.hu, rogramturizmus.hu