Hajdúné Koncz Mónika közel 10 éve dolgozik gyógytornászként, jelenleg a Parádfürdői Állami Kórház fekvő- és járóbetegeinek rehabilitációját végzi, de a parádi térség lakosainak egészségfejlesztését is szívügyének tekinti. Betegei szerint rendkívül humánus, szerény, szelíd, s amellett, hogy kiváló szakember, lelki támasza is pácienseinek. A HáziPatika weboldalon meghirdetett pályázaton egészségügyi szakember kategóriában jelölték az Egészséghős címre.

–        Közel 10 éve dolgozik gyógytornászként. Mi vezette erre az útra, ehhez a hivatáshoz?

–        Harmadikos gimnazista voltam, amikor egy baleset miatt gyógytornászhoz kellett járnom. Annyira lenyűgözött a szakma, s a velem foglalkozó szakember példaértékű elszántsága, segítőkészsége, hogy eldöntöttem, én is ezt az utat és ezt a pályát választom.

–        Miből merít erőt a munkájához?

–        A betegeimmel közösen elért eredmények adják a legtöbb erőt, s az, hogy tudom, nagymértékben segíthetek az életminőségük javításában. Nincsenek szavak arra a pillanatra, amikor látom az arcukon, hogy rádöbbennek, mennyit fejlődtek egy-egy terápia során. Számomra az őszinte hálájuk, köszönetük, s a csillogó szemük mindennél többet ér.

–        Milyen kapcsolatot ápol a betegeivel?

Minden betegemre jó szívvel emlékszem, sokukkal a mai napig baráti a kapcsolatom, de a legszorosabb szálak talán az amputált betegeimhez fűznek. Egy végtag elvesztését követően eljuttatni valakit a kiszolgáltatottság állapotából az önellátásig, mind testileg, mind lelkileg, óriási kihívás és feladat. Ugyanakkor ez az egyik leglátványosabb tevékenység, amit gyógytornász és betege közös erőfeszítéssel végezhet. Nemcsak a magam, hanem kollégáim nevében is bátran mondhatom, hogy a betegeinket igyekszünk mindenben támogatni, s a lelküket is gondozni, ápolni. A szoros emberi kapcsolat, a kötődés és a szeretet, terapeuta és beteg közt, könnyebbé teszi a közös munkát is, s nem utolsó sorban hatalmas ajándék.

–        Hogyan sikerül feldolgoznia a nehéz helyzeteket, az emberi tragédiákat?

–        Nem egyszerű feladat. Az egyik kolléganőm azt szokta mondani, hogy a problémákat kezeljük úgy, mint egy bőröndöt, amit a munkahelyünkön cipelünk, az otthonunk bejáratánál pedig leteszünk. Persze, ez nem ilyen egyszerű. Ha egy komplikált vagy nehéz helyzettel találkozunk, azt hazavisszük, de azt hiszem, ez így természetes. Ezen időszakok feldolgozásához a család nyújthatja a legnagyobb segítséget, ők adják a legnagyobb támogatást a mindennapi kihívásokhoz.

–         Gyógytornászként hogyan látja, milyen a magyar emberek általános egészségi állapota?

–        Sajnos azt kell mondanom, hogy mi, magyarok mozgásszegény életmódot folytatunk. Bár az elmúlt években egyre többen igyekeznek beépíteni a sportot a mindennapjaikba, bőven van még miben fejlődnünk. Én mindenkit arra buzdítok, törődjön többet a testével, s keressen olyan mozgásformát, ami nem megerőltető számára, ugyanakkor boldogsággal tölti el. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a sport nemcsak a testet, de a lelkünket is karban tartja, s az sem utolsó szempont, hogy számos betegséget megelőzhetünk, ha az életünk részévé válik a mozgás.

–        A Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodájának csapatát is erősíti. Milyen programokat szervez az érdeklődőknek?

–        Az egészségmegőrzés jegyében heti rendszerességgel tartok gyógytornát, valamint Nordic Walking túrákat is szervezek a térségben élőknek. A foglalkozások térítésmentesek, bárki részt vehet rajtuk, s előzetes regisztrációra sincs szükség. Így hát szeretettel várunk mindenkit, azokat is, akik tanácsot szeretnének kérni azzal kapcsolatban, milyen mozgásformát válasszanak. Hiszek abban, hogy mindenki megtalálhatja azt a sportot, amiben örömét leli, s ami hosszú távon az élete részévé válhat.

–        Egészségügyi szakember kategóriában indul az Egészséghős címért. Mit szólt a jelöléshez?

–        Meglepetésként ért, nagyon meghatódtam, hiszen a volt betegeim gondolták úgy, érdemes vagyok a díjra. Ettől nagyobb elismerést el sem tudok képzelni. Szerencsés vagyok, hiszen a legtöbb páciensemmel egy-egy terápia után is tartom a kapcsolatot, sőt, sokukkal igazi, mély barátságot ápolok. Hálás vagyok a sok szeretetért, amit kaptam és kapok tőlük, s szívből köszönöm, hogy érdemesnek tartottak az Egészséghős jelölésre!

Hajdúné Koncz Mónikára október 31-ig lehet szavazni a www.hazipatika.com weboldalon.

Szerző: Kékes Online, Korepta Lilla

Fotó: beküldött

2018. október 18.