Öt-hat szarvas látogatja rendszeresen a siroki óvoda udvarát. Már több százezer forint kárt okoztak a tuják megkopasztásával, a kerítések megrongálásával. Tuza Gábor polgármester szerint az eddigi védekezési módszerek szinte kivétel nélkül hatástalanok voltak.

Már tavaly is be-be járogattak hozzánk a szarvasok, ám idén nagyon elszemtelenedtek – panaszkodik a polgármester. Eddig mintegy 350 ezer forint kárt okoztak nekünk. A tujákat például hálóval voltuk be, hogy védjük őket, ez is igen jelentős anyagi tétel. Próbáltuk az ultrahangos vadrisztást is, de az sem bizonyult hatékonynak. Az óvoda kerítését 3 méteresre magasítottuk, de az állatok kreatívak, kerülő úton, a szomszéd telkekről is bejönnek lakmározni.

Konzultáltunk az illetékes vadásztársasággal is, akik a határban riasztólövéseket adtak le, ám ez sem változtatott az áldatlan helyzeten. A településen lerágták a friss telepítésű császárfáinkat, és a gyümölcsfák kérgét is. Most azzal próbálkozunk, hogy lemeszeljük a törzsüket, hátha a mész íze nem lesz vonzó számukra.

Konzultáltunk a polgárőrökkel is – mondja Tuza Gábor -, mert bejönnek a lakótelepre is, s a dohánybolt közelében is rendszeresen sétálgatnak. A mi udvarunkra is bejárnak. Mindig éjjel jönnek, akkor érzik biztonságosnak a falun belüli közlekedést.

Sokan azt mondják, hogy nincs ezen mit csodálkozni, hiszen tél van, éhesen az állatok. Mi ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a mintegy 800 méterre lévő vadetetőben folyamatosan van az állatoknak takarmány kitéve.

Most az egri rendőrkapitányságnál próbálkozunk, hogy engedélyt kapjanak a vadászok a belterületi kártékony vadak ritkítására. Azt reméljük, hogy néhány napon belül megkapjuk a hozzájárulást. A településen belül csak nagy körültekintéssel lehet lőszert használni, nehogy valakiben vagy valamiben kárt tegyen a lövedék – hangsúlyozta Tuza Gábor.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Tuza Gábor
2019. 01. 08.