A szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója, a fogathajtás sport, a lipicai és a gidrán lófajta elismert szaktekintélye soha el nem évülő érdemeket szerzett a szilvásváradi lovas kultúra megtartásában, az idegenforgalom fellendítésében, a település hírnevének öregbítésében. Elhivatottsága, szakmai tudása példaként áll az utódok előtt. Halála óriási veszteség a helyi közösség és a teljes lovas szakma számára.

Dallos Andor 1959. március 13-án született Gödöllőn. A szülőhelyén szerzett egyetemi diplomát állattenyésztés szakon, s kutatóként is tevékenykedett az agrártudományi egyetemen. 1984 óta dolgozott Szilvásváradon, ahol a gyakornoki időszak után állattenyészési-, később pedig mezőgazdasági ágazatvezető lett. Az Állami Ménesgazdaság élén 1993 óta állt.

Tevékenységét számos siker, elismerés fémjelzi. A ’90-es évek elejétől fogathajtóként szerepelt az országos és nemzetközi versenyek élmezőnyében, később pedig a magyar válogatott tagja lett. Munkája elismeréseként megkapta Az év lótenyésztője, valamint A magyar lóért elnevezésű díjat, a szilvásváradi lovak pedig számos tenyészszemlén és kiállításon értek el kitűnő eredményeket.

Gyermekkorát a természet és a lovak közelségének élménye határozta meg. 12 éves koráig a Szentgyörgy-pusztán élt, ahol édesapja erdészetvezetőként dolgozott. Szilvásváradon végül mindkét szenvedélyének hódolhatott: az erdőnek és a lovaknak egyaránt.

Dallos Andor szívügyének tekintette a lipicai és a gidrán fajták génmegőrzését, a hagyományokon alapuló modern lovas sport népszerűsítését, valamint azt, hogy a tavaly átadott Lipicai Lovasközpontot a magyar és a nemzetközi lovastársadalom szolgálatába állítsa. Kulcsszerepe volt abban, hogy az idei évtől a szilvásváradi gyermekek már tanórai keretek között tanulhatják a lovas kultúra és a lovaglás alapjait, a ló és a természet szeretetét, tiszteletét.

Dallos Andor örökségét két gyermeke viszi tovább: lánya díjlovagló, fia lovas kaszkadőrként dolgozik.

Szerkesztőségünk minden munkatársa nevében őszinte részvétünk a családnak!

Forrás: allattenyesztok.hu, magyarmezogazdasag.hu
2019. 01. 07.