Ki ne szeretne egy édes kis szőrmókot otthonra? A bundás apróságok – legyen az hörcsög, tengerimalac vagy törpenyúl – valódi házi kedvencekké válhatnak, a kérdés az, hogy meddig. Húsvét közeledtével sokan előszeretettel vásárolnak nyuszikat, azonban az ünnepek után a legtöbbjük méltatlan sorsra jut. Ne felejtsük, ha nem is örökre, de legalább 8-10 évre kell felelősséget vállalnunk egy állatért. Kokaveczné Bakos Judittal, a gyöngyöstarjáni Cuki Nyuszi Törpenyúl Hobbitenyészet tulajdonosával beszélgettünk.

Lehet az önök tenyészetéből nyuszikat vásárolni húsvétra?

Nem. Kifejezetten húsvét utáni időszakra lesznek akkorák a kis nyuszik, hogy elvihetők legyenek. Én nem támogatom a húsvét előtti nyúlvásárlást, hiszen a legtöbb kisállat ilyenkor sajnos csak ideiglenesen talál otthonra. Ha valaki komolyan szeretne magának egy törpenyulat, az nem csak az ünnepek miatt szeretné.

Megállapítható az egy vásárlóról, hogy jó gazdája lesz-e a nyuszinak?

Úgy vélem, elsősorban felnőtteknek való a nyuszi, gyermekek mellé csak szülői felügyelet ajánlom. Azt észreveszem, ha egy-egy vásárlás alkalmával a gyermek vagy a felnőtt szeme csillan fel, miután meglátja a sok kis nyuszit együtt. Az a jó, ha mindkettőjüknek, de ha a gyermeké is, az már jó jel, látszik, hogy törődni fog leendő kis kedvencével.

Mennyire tudja a későbbiekben figyelemmel követni az öntől vásárolt állatok sorsát?

Sokukkal vagyok kapcsolatban. Akadtak olyan extrém esetek, amikor valaki az interneten próbált megszabadulni a megunt állattól, akkor ráírtam, hogy inkább hozza vissza a tenyészetbe. Sajnos olyan példát is tudok említeni, amikor a nem kívánatos nyuszit elengedték az erdőben vagy az utcán. Ez is felháborító, hiszen a nyúl nem ehhez a környezethez szokik hozzá, így a szabadban nem sok esélye van a túlélésre. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az állattartás egy hosszú távú felelősségvállalást jelent, csak ezt mérlegelve döntsön mindenki arról, hogy ez megoldható-e számára.

Hol jobb a nyuszinak, kint vagy bent?

Szinte mindegy. Kint is, bent is. A bent tartott nyulaknál azonban tudni kell olyan helyet biztosítani, ahol néha szabadon futkoshat. Ez a lakás egy elkerített, „nyuszibiztos” része legyen, ahol nincsenek vezetékek. Ha állandóan a ketrecben van, az unalmassá válik számára. Ilyenkor kezdi el rágni a rácsokat, vagyis jelzi, hogy ki szeretne jönni. A virgoncabbak annyira ugrabugrálnak, hogy az etetőtálat, a nyuszi wc-t, sőt, az egész ketrecet is fel tudják borítani. Ha bent kezdtük el tartani az állatot, de inkább kivinnék az udvarra, ezt lehetőség szerint ne télen tegyük meg, hanem tavasszal, jó időben.

Hogyan idomítható, nevelhető jó modorra a törpenyúl?

A nyuszik okos állatok, nagyon szeretnivalóak, és sok szeretetet képesek adni. Klikker módszerrel idomíthatóak, meg tudnak tanulni rövid vezényszavakat, illetve odafigyelnek, ha a nevükön szólítjuk őket. Persze, nekik is lehet rosszabb napjuk, ilyenkor akár karmolhatnak is. Én személy szerint mindkét nemnél javaslom az ivartalanítást, mert nemcsak számos betegséget előzünk meg vele, de az ivarérettséggel járó kellemetlen viselkedés is kiküszöbölhető.

 

2019. április 16.

Szerző: Kékes Online, K. B.

Fotó: Cuki Nyuszi Törpenyúl Gyöngyöstarján Facebook-oldala

Kiemelt képünk illusztráció.