Május 11-én, szombaton rendezik meg a Kutyagolás az Állatokért teljesítménytúrát, amelyen az állatokat támogathatják a résztvevők. A lelkes szervezők közül Domokos Klarisszát kérdeztük, aki a lázas előkészületek utolsó hetében boldogan mesélt a nem mindennapi teljesítménytúráról és az állatok, illetve a természet iránt érzett szeretetéről. Bár az előnevezés már lezárult, a szervezők továbbra is szívesen fogadják az utónevezéseket, sőt, még a helyszíni nevezőket is. 

Mi ösztönzött arra, hogy egy ilyen túra szervezésébe fogj?

A túra szervezésének oroszlánrészét aktív szervezőtársammal, Akác Andreával bonyolítjuk, akivel az egyetemi évek óta ismerjük egymást. Másik szervezőtársam Orbán Imre, aki a háttértevékenységek szervezésében van nagy segítségünkre. Magánemberként korábban is gyakran adományoztam állatvédő szervezeteknek, menhelyeknek, de ezek az összegek sajnos nem lehettek szignifikáns jelentőségűek egy menhely számára. Egyik alkalommal elgondolkodtam azon, hogyan tudnék nagyobb összeggel segíteni, így jutott eszembe, hogy a két hobbimat, a kutyák iránt érzett szeretetemet és a túrázást akár össze is köthetném és szervezhetnék egy jótékonysági teljesítménytúrát, melynek segítségével az összegyűlt adományok egészét egy kiválasztott szervezet számára ajánlhatom fel. Hetekig motoszkált az ötlet a fejemben, míg végül elmeséltem a terveimet barátnőmnek, Akác Andreának, aki habozás nélkül csatlakozott hozzám. Végül felkerestük a túraszervezésben rutinosnak számító Orbán Imrét, s vele tulajdonképpen össze is állt a csapatunk. Természetesen a szükséges informatikai munkákban és az ellenőrzőpontokon számos barátunk segíti munkánkat.

Miért pont az állatok?

Elsősorban azért, mert Andival mindketten biológusok vagyunk, a természet szeretete, az állatok iránti tiszteletünk már-már zsigeri. A túra közben begyűjtendő, az itinerekbe felírandó kódjainkat (amelyek a biológus szakmánkból eredő nyelvtörő szakszavak) is spárgával helyeztük fel a fákra, még csak egy rajzszöggel sem szeretnénk ártani a természetnek. Másrészt azért, mert napjainkban az állatok nagyon kevés figyelmet kapnak. A menhelyek és állatvédő szervezetek, alapítványok nem kapnak elegendő támogatást, segítséget, és rengeteg a rosszul tartott, kidobott, elgázolt, bántalmazott állat. Ráadásul fokozottan szükség volna tudatosabb állattartásra való ösztönzésre és az állatkínzás sokkal szigorúbb szankcionálására.

Miért a Mátrát választottátok a túra helyszínéül? Máshol is szerveztek ilyen jótékony programokat?

A Mátra számunkra szerelem. Hazai viszonylatokban ez a hegység a legmagasabb és a legkeményebb terep. Szoktuk is mondani más hegységekben túrázva, hogy nem ugyanaz egy 50-es a Pilisben, mint a Mátrában. Andinak és nekem ez a legközelebbi hegység a lakhelyünkhöz, ráadásul évek óta részt veszünk a Mátra teljesítménytúrázója mozgalomban, így a Mátrát úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Tervben van a jövőben egy bükki Kutyagolás az Állatokért megszervezése a mátrai mellé, sőt, akadt, aki a Budai-hegységet és a Pilist is javasolta, de ezek a tervek még kidolgozás alatt állnak. Azonban, ha több helyszínen szeretnénk rendezni túrákat, akkor több szponzorra lesz szükségünk, hiszen a befolyó adományok teljes összegét átadjuk a választott alapítványnak, szervezetnek, a túra szervezésével járó költségeket magunk álljuk.

Idén milyen távokon indulhatnak a versenyzők, s kiket vártok a programra?

5 km-es, 15 km-es, 30 km-es és 50 km-es távok lesznek, a rajt és a cél pedig Mátraháza. A 15 km-es és 30 km-es távokat a kutyával túrázóknak, kezdő túrázóknak, esetleg idősebb túrázóknak ajánljuk főleg, erőnléttől és felkészültségtől függően. Az  5-ös távval a kisgyermekes családokat, az 50-es távval pedig a stoner túrázókat szeretnénk megcélozni, mivel a tavalyi rendezés után többen jelezték igényüket e két új távra. Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk a programon, akinek van kedve rövidebb-hosszabb túrát tenni a Mátrában. Bátran jöjjenek kutyások, túrakedvelők, jótékonykodni vágyók, kisgyermekes családok vagy akár a nagyobb kihívásra éhezők. Tapasztalataink alapján a fiatal felnőttek körében a legnépszerűbb a teljesítménytúrázás, így nálunk is ez a korosztály alkotta a nevezőink többségét. A tavalyi évhez képest idén másfélszer több nevezőnk van, aminek természetesen nagyon örülünk, mert ez egyfajta visszaigazolás számunkra, hogy jól érezték magukat a túrázóink.

Javaslatod szerint mivel érdemes készülni a túrára?

Mivel a jelenlegi időjárási előrejelzés szerint zápor várható aznap, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy akiket ez zavar, pakoljanak a táskájukba esőkabátot. A gyermekek és kutyák étel- és italellátását is külön hangsúlyozni szoktuk, mivel a rövid távokon kevesebb általunk biztosított ellátás lesz. A mezőnyök végén úgynevezett seprűt indítunk, aki segíti célba jutni az eltévedt vagy esetlegesen lesérült túrázókat, de az 50-es távon indulóknak javasoljuk, hogy készüljenek zseblámpával is. Egy rutinos teljesítménytúrázó tudja, hogyan készüljön fel az általa választott távra az energia- és folyadékigényének megfelelően, amit akár az időjárás, akár a kondíciója vagy sok más körülmény is befolyásolhat. A kevésbé rutinosaknak azt javaslom, hogy rétegesen, de ne túl vastagon öltözzenek fel, készüljenek magas szénhidrát tartalmú étellel, és testalkatuknak megfelelő mennyiségű folyadékkal.

Mivel segítitek még az állatokat illetve a természet védelmét a hétköznapokban?

Mivel az állatvédelem mellett a természet- és környezetvédelmet is fontosnak tartjuk, ezért éppen aktuális azon tevékenységünk, hogy csatlakoztunk egy projekthez, ami a használaton kívüli mobiltelefonok újrahasznosítását célozza meg. A mobiltelefonok előállításához szükséges ércek egy részét (pl. a koltánt) Afrikában bányásszák törvénytelen módon, tönkretéve ezzel veszélyeztetett fajok (csimpánzok, gorillák) élőhelyeit.  A használt mobiltelefonok összegyűjtésével és újrahasznosításával visszaszoríthatjuk az illegális ércbányászatot, hiszen minden apró cselekedet számít. A túra napján ezért kihelyezünk egy használt mobiltelefon gyűjtő dobozt, így ha van otthon kallódó, kidobásra váró mobiltelefon, azt nálunk leadhatják a túrázók és mi továbbítjuk a projektért felelős szakembereknek, akik kezdeményezik ezeknek a készülékeknek az újrahasznosítását.

Az idei évben kiknek ajánljátok majd fel az adományokat?

Tavaly a Gödöllői Állatvédő Civileknek ajánlottuk fel az összegyűjtött összeget és kutyatáp-adományokat. A pénzt főleg orvosi kezelésekre, a kutyusok ideiglenes otthonokban való elhelyezésére, illetve  az állatok ellátására fordították. Megindító, ahogy fél évvel a túra rendezése után is hálálkodó üzenetet kapok, hogy mennyire köszönik a segítséget, ami épp a legjobbkor érkezett. Idén az Erdőkertesi Befogad-LAK Alapítvány fáradhatatlan munkáját támogathatják a résztvevők, mely során a gazdátlan vagy rosszul tartott állatokat begyűjtik, biztosítják számukra az esetlegesen szükséges orvosi ellátást vagy ideiglenes szállást, és természetesen ezen állatokat új, biztonságos otthonhoz, szerető gazdákhoz juttatják.

Mit üzentek az olvasóknak, miért szükséges fokozottan megbecsülnünk az állatokat?

Véleményem szerint minden állat egytől egyig gyönyörű és ugyanolyan értékes élőlény, mint bármelyikünk a világon. Ugyanúgy joguk van minőségi élethez, szeretethez, otthonhoz, tág térhez, mint valamennyiünknek. A szeretet szeretetet szül, én például nagyon sokat kaptam és tanultam a kutyáimtól. Nem tudunk elmenni szó nélkül sem az állatkínzás, sem az indokolatlan erdőirtás vagy éppen a környezetszennyezés mellett. El kell kezdenünk végre önzetlenebbül és tudatosabban együtt élni a többi fajjal. Adni és segíteni jó!

 

2019. május 8.

Kékes Online, Demecs Norbi

Fotó: Kutyagolás az Állatokért túrák Facebook oldala