Fodor Ágnes öt évvel ezelőtt, az akkori szállodai munkája kapcsán találkozott először a szaunamesterséggel. Pillanatok alatt elvarázsolta a szauna világa, ezért úgy döntött, jelentkezik egy képzésre. Kitűnő oktatóinak is köszönhetően hamar elmélyítette tudását, s ma már ő maga is tart szaunaprogramokat Gyöngyösön.

Hogyan lesz valakiből a szaunamester?

Főállásban általános iskolai testnevelő tanár vagyok. A szauna tulajdonképpen a hobbim, nem túlzás, ha azt mondom, a szerelmese vagyok. A munka utáni szabadidőmet, illetve a hétvégéimet is a szaunában töltöm. Korábban évekig dolgoztam animátorként Krétán, egy ötcsillagos szállodában, és csak a téli szezonokban voltam Magyarországon. Két éve, decemberben tértem haza végleg Görögországból, és egy saját vállalkozást indítottam, mint szaunamester.

Hogyan zajlik egy szaunaest?

Háromszor tizenhárom perces szaunamenetekből áll, melyek közt húsz perces szünetek vannak. A szünetidő elegendő arra, hogy a test hőmérséklete normalizálódjon, vagyis visszahűljön. Különböző illóolajokat öntök fel (levendula, menta, narancs, citromfű, kávé, citrus) és zászló, illetve törölköző segítségével a vendégekre “ventillálom” a fokozatosan melegedő szauna levegőjét. Így igyekszem kiváltani a vendégekből a szaunaorgazmust.

Ami mit is jelent pontosan?

A szaunaorgazmus tulajdonképpen egy kellemes borzongás. Hidegrázás a 90 fokos szaunában, ami a teljes ellazulást jelenti. Ezáltal endorfin szabadul fel, amelynek köztudottan nyugtató, lazító hatása van.

Mivel színesíted a programjaidat?

Egy szaunaprogram sokkal intenzívebb, mint egy normál szaunázás, ugyanis ilyenkor mindig történik valami. A programhoz illően különböző zenékkel és illatokkal készülök. A hideg időjárás közeledtével például mézes, fahéjas, forraltboros programokat szoktam kínálni. Valentin napon pedig csokoládé illattal kedveskedem a vendégeimnek, de az egyéni igényekhez is igyekszem igazodni.

Kinek ajánlott szaunázni?

Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit ki szeretne szakadni a hétköznapi mókuskerékből. A szaunában bárki megpihenhet és relaxálhat. Edzések után is kiváló választás, mert ellazítja az izmokat. A magas vérnyomást normalizálja, de az ízületi mozgékonyságot is elősegíti. Mindezeken kívül immunerősítő, szépíti a bőrt, méregtelenítő hatása van, ráadásul egy náthás is segít hamarabb felépülni. Sportolóknak pedig kifejezetten ajánlott!

Ha már a sportolóknál tartunk, úgy tudom, híres kiválóságok is választották már a te szaunaprogramodat.

Volt már szerencsém a spanyol vívó válogatotthoz, a Gyöngyösi Kézilabda Klub csapatához, a gyöngyösi vízilabdázók csapatához, a Parafa Úszó Klub tagjaihoz, valamint a Vác NB I kézilabda csapatához. Ezenkívül Balzsay Károly ökölvívó és csapata, a Magyar Röplabda Szövetség és a magyar birkózó válogatott is vendégeskedett már nálam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a híres sportolók bizalmat szavaztak nekem.

Jelenleg hol tartasz szaunaprogramokat?

Gyöngyösön a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandon novembertől kezdődnek a szaunaprogramjaim. Szintén Gyöngyösön, a Hotel Opálban hetente szervezek esteket. Utóbbi szaunája fürdőruhamentes, tehát csak törölközőben, vagy szaunalepedőben látogatható. Ez szabály, melyet higiéniai szempontból egyre több helyen megkövetelnek. Így sokkal egészségesebb, a klór nem párolog és nem lélegezzük be.

Van valami, amelyre felhívnád a szaunázók figyelmét?

Fontos, hogy amikor szaunázni megyünk, bőséges mennyiségben fogyasszunk folyadékot, s a program előtt másfél órával már ne együnk semmit. Ha bármilyen gyulladásos betegség gyanúja áll fenn, szigorúan tilos szaunázni!

 

2019. október 29.

Kékes Online, Lukács Melinda

Fotó: beküldött, Fodor Ágnes