Detken járva, elég leparkolni autónkkal a templom mellett és máris látnivalók sora tárul szemünk elé, a római katolikus templom, az első világháborús emlékmű. Mi most azonban csak egy gyors pillantást vetünk ezekre, és máris indulunk a Detki Almáriumba, hogy felfedezzük a helyi olajokat.

A régi családi házba toppanva, szorgos munka folyik éppen, üvegeket várnak, hogy tudják tölteni a hiányzó termékeket. A polcon vendégváróan sorakoznak az olajok, mellettük a cukros-fahéjas pirított sárgabarackmagon akad meg a szemem. De ne szaladjunk ennyire előre.

A tökmagolaj az egyik olyan olaj, amiről nagyon sokan hallottak, ám valódi ismeretekkel kevesen rendelkeznek. Ezt házigazdámtól, Őzse Tibor őstermelőtől tudom meg, nem messze a település központjától apró műhelyében. Kiderült, náluk is a véletlen műve volt, hogy elkezdtek olajokkal foglalkozni. A jó sárgabaracktermést értékesítették, mikor a rokonságban felhívták a figyelmet arra, miért nem kezdenek valamit ezzel a sok maggal? Hát így indultak, a sárgabarackmag-olajjal.

A hidegen sajtolt, vegyszerektől mentes sárgabarackmag olaj a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt nagyszerűen regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Jótékonyan hat bármely bőrtípusra. Gazdag vitaminforrás, melynek igen magas A- és C-vitamin tartalma az egyik legfontosabb tulajdonsága. Növeli a sejtek élettartamát. Az olajat azonban nem csak kanalazni lehet, vagy inni, hanem kenni is. Száraz olaj, mely masszázshoz is kiváló, nem hagy ragacsos érzetet használatkor. Segít a baktériumok, vírusok által okozott fertőzések leküzdésében. Fogyasztásával sokat lehet tenni egészségünk megőrzéséért.

Megtudom, 2016-ban kezdték tevékenységüket, fő profiljuk a hidegen sajtolt olajok készítése, modern fejlesztésű préstechnológiával. Folyamatosan bővülő választékra, és kiváló minőségre törekszenek. Elsősorban sárgabarackmag hatékony törése, és sárgabarackmag olaj készítése volt a cél, de a kezdetek óta tökmag-, máriatövismag-, kökénymag-, mák-, dió-, olajjal bővült a kínálat. A kis családi vállalkozás részt vesz a környékbeli termelői piacokon, ahol szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Tapasztalat, hogy a vásárlók, bár egyre környezettudatosabbak és fontosnak tartják a természetes alapanyagokból készült termékeket, sok esetben nincsenek tisztában azzal, melyik olaj mire is jó.

Néhány érdesség az olajokról: a mákolaj magas foszfor tartalma miatt kiváló csontregeneráló és csontépítő. Jótékonyan hat az idegrendszerre, erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, normalizálja a vér koleszterinszintjét. Saláták, sütemények készítéséhez, ízesítéshez is használjuk. A máriatövismag-olajnak a méregtelenítésben van kiemelkedő szerepe. A máj különböző betegségeinek gyógyításában nyújthat segítséget azoknak, akiknek ilyen problémájuk van. Rendszeres használata, csökkentheti a káros anyagok hatásait a májban, méregtelenít és elősegíti a regenerálódást. Segíthet az emésztésben, ez által csökkentheti a puffadást.

A beszélgetés közben kaptam egy kis málnamag-olajat a kezemre, és rögtön hozzá egy kis ismertetőt is. A málnamag-olaj csökkenti a ráncokat és javítja a bőr hidratáltságát. Támogatja a bőrsejtek megújulását és hatásos kezelést biztosít az érett bőr számára. Magas A-vitamin tartalma miatt segít különböző bőrproblémák esetén, mint az ekcéma és a pikkelysömör. Erősíti a bőrt és enyhíti a hámlást és bőrviszketést. Hatékony a gyulladások és akné elleni küzdelemben. Hajápolóként csökkenti a korpásodást, megnyugtatja a fejbőr problémákat, valamint csodálatosan lággyá, rugalmassá és ragyogóvá varázsolja a hajat .A málnamag olaj egy igazi mindenes, így alkalmazható az ajak, a körmök és a körömágybőr ápolására is.

Termékeik alapanyaga mind saját gazdaságból származik, ahogy a feldolgozást is maguk készítette eszközök segítik. Szeretnék, ha termékeik a jövőben mind ismertebbek lennének a Mátrában és azon kívül.

 

Kékes Online, 2019.11.19.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotók: Detki Almárium, Kápolnai Nagy Ágnes