Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést vehetett át a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett ünnepségen a Ká-Ró Színkör vezetője, alapítója, Czigány Marianna. Ezt az elismerést olyan magánszemélyeknek vagy közösségeknek ítéli oda az önkormányzat, akik maradandó, kimagasló értékeket teremtettek a város kulturális életben. Interjú a díjazottal.

10 éves a színkör. Meséljen a kezdetekről!

A Ká-Ró Színkör 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy a színházi kultúrát, ezáltal a magyar és világirodalmat megszerettesse mindazokkal, akik kedvet éreznek a színjátszás és szereplés iránt. Mindig törekedtünk arra, hogy aki nálunk tanulnak, elsajátíthassák a szép magyar színpadi beszédstílust, valamint a színpadi mozgást, az előadókészséget, az előadó-művészetet és a kifejezőkészséget.

Milyen előadások vannak a kínálatukban?

Szinte minden műfajban kipróbáltuk már magunkat, történelmi emlékműsorban, bohózatban, vígjátékban, versmondásban, színjátszásban, improvizációban, zenés-, táncos- és énekes műfajban. Ezen kívül fellépünk az EKE ünnepségein, csakúgy, mint a városi rendezvényeken, továbbá beneveztünk több országos és nemzetközi diákszínjátszó fesztiválra.

Az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusán működik a csoport. Főként egyetemisták alkotják a társulatot?

Igen, a színkörben csak diákok vesznek részt 2016-tól, mivel akkor vált egyetemmé az intézmény. Azóta sok külföldi fiatal tanul nálunk például Oroszországból, Jordániából, Laoszról, Mongóliából, Angolából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Szíriából és Tunéziából. A más országból érkezett hallgatók is szívesen részt vesznek a zenés előadásokban.

Az elmúlt időszakban hol voltak a fellépéseik?

A színkör több országos és nemzetközi versenyen és fesztiválon lépett fel az elmúlt években. Jártunk már Pécsett, Budapesten, Debrecenben, Szolnokon, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Tiszaújvárosban, Gyulán, Békéscsabán, Balatonszemesen. Természetesen, ahogy említettem is, Gyöngyösön rendszeres szereplői vagyunk a városi rendezvényeknek. A környező településeken, például Recsken, Karácsondon, Szurdokpüspökiben is sokszor láthattak már minket az érdeklődők.

Részt vettek országos megmérettetéseken is?

Az elmúlt években a színkör számos alkalommal szerepelt diákszínjátszó országos versenyeken Móricz Zsigmond: A Zördög című színdarabjával Gyöngyösön, Debrecenben, Tiszaújvárosban, Budapesten, Székesfehérváron. Ez az előadás ezüst minősítést kapott mindegyik városban.

A színkör versfesztiválokon is részt vett az elmúlt években. Ezeken a következő helyezéseket értük el:

Pécs, Nemzetközi Kaleidoszkóp Fesztivál, „Dicsérő oklevél”

Eger, Nemzetközi Egyetemi Versmondó Verseny, két „Különdíj”,

Nyíregyháza, Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztivál, „Fesztivál különdíj”,

Budapest, Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztivál, két „Elismerő Oklevél”

Miskolc, Versmondó Verseny, „Dicsérő Oklevél”

Ezek az elismerések a színköri tagok és a művészeti vezető jó csapatmunkájának eredményei.

Művészeti vezetőként a következő elismeréseket, különdíjakat és oklevelet kaptam: a legjobb színpadi produkcióért, a legjobb csapatmunkáért, a színpadi összmunkáért, a színpadi szép magyar szövegmondásért, a legjobb rendezőnek, a legjobb rendezésért.  2012-ben „Pro Progressio” díjjal, idén január 23-án pedig a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” díjjal ismerték el a munkámat. Hálás szívvel köszönöm ezeket.

Mi a színkör idei programja?

Mint minden évben, idén is részt veszünk az egyetemi rendezvényeken, a nemzeti ünnepeken, kari esteken, évnyitókon, diplomaátadókon, pedagógusnapokon, nőnapon, nemzetközi rendezvényeken, a Kutatók éjszakáján, történelmi megemlékezéseken és ünnepeken, természetesen a külföldi diákokkal közösen. Városi rendezvényen vagy országos fellépésen meghívásos alapon szoktunk részt venni, de most januárban még nem ismertek a tavaszi és őszi versenyek időpontjai.

Mi a hitvallása? Hogyan válhat az ember művészetpártolóvá?

A társulat megalakulásától kezdve a következő a mottóm: „A művészet szívet, lelket gyógyít, és az embert tökéletessé teszi.” Életfilozófiám, hogy „Alkotni születtünk erre a földre, hogy szebbé tegyük az életet”. Ezt tettem és tettük a diákjaimmal a gyöngyösi és az országos fellépéseinkkel, amelyekkel, bízom benne, hozzájárultunk városunk kultúrájának népszerűsítéséhez.

 

2020. február 2.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött, Ká-Ró Színkör Facebook oldala, Pecze Szabolcs