Az EMMI miniszteri elismerő oklevelét vehette át még tavaly év végén a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Parádi Idősek Otthona. A Szociális Munka Napja alkalmából átadott díj, a hatalmas büszkeségen túl, óriási erőt ad a további munkához – mondja az intézményvezető. Interjú Vígh Józsefnével.

Az elismerés kapcsán milyen gondolatok fogalmazódtak meg Önben? Mire a legbüszkébb?

A kollégáimmal együtt nagyon örültünk, és büszkék vagyunk a kitüntetésre, további erőt ad a munkánkhoz. A Parádi Idősek Otthonában dolgozók közös célja az idős vagy beteg, gondozásra szoruló lakók magas szintű ellátása, mely magába foglalja az egészségügyi ellátást, a mentális, pszichés gondozást és a foglalkoztatást. Minden munkatársam arra törekszik, hogy az intézménybe kerülő idősek a lehető legjobb gondoskodásban, figyelemben és törődésben részesüljenek, megkönnyítve, szebbé téve ezzel mindennapjaikat. A gondozottak és hozzátartozóik, illetve a munkavállalók között kialakult meghitt kapcsolat is erről árulkodik. Mindezek mellett fontosnak tartjuk a családias légkör kialakítását, az őszinte odafordulást lakóink felé, s minden erőnkkel támogatjuk a családi kapcsolatok ápolását is. A cél az, hogy a nyugalom, a biztonság, a kényelem biztosított legyen minden ellátott részére. Azt gondolom, hogy a kollégák empatikus magatartása és a munkához való példaértékű hozzáállása az, ami érdemessé tette az otthont az elismerésre.

Vígh Józsefné, az intézmény vezetője

Mióta működik az otthon?

Az intézmény 2008-ban épült fenntartói pályázat útján, Parád községben. Ebben az évben önálló intézményként, majd a 2016. november 1-jei integrációt követően a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény telephelyeként működik, 150 férőhelyen fogadja a beköltözni vágyó, segítségre szorulók számára. Az intézmény komplexen akadálymentesített, kényelmesen berendezett, tágas tereivel és közösségi helyiségeivel megfelelő elhelyezést nyújt a bent élő szépkorúaknak.

Milyen ellátási formák valósulnak meg az intézményben?

A Parádi Idősek Otthonában a megfelelő gondozási szükséglettel rendelkező, de rendszeres fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő személyeket látjuk el. Az otthonban három egységben, 55-55-40 fős gondozási csoportokban élnek az időseink. Két részlegen az általános ellátást igénylők, egy szinten pedig a demens betegeket helyeztük el. Intézmény megoldást jelenthet azon családoknak, akik a beteg, idős hozzátartozójukat nem tudják napi 24 órában gondozni, ahol már nincs elég erő és szakmai tudás a megfelelő ápolásra. A kötelezően nyújtandó szolgáltatások mellett – mint a lakhatás, étkeztetés, szükség szerinti ruházattal, textíliával történő ellátás, egészségügyi ellátás, mentálhigiénés szolgáltatás, foglalkoztatás – fontosnak tartjuk, hogy a lakók egyéb lehetőségekhez is hozzájussanak, mint például a fodrászat, pedikűr, manikűr. Új szolgáltatásunk 2018 óta, hogy javaslat alapján gyógytornász igénybevételére is lehetőséget biztosítunk. Az intézmény háromszáz adagos főzőkonyhával, saját mosodával és varrodával is rendelkezik. A tágas nappaliból kilátás nyílik a Mátra festői környezetére, de a hitélet gyakorlására egy felszentelt kápolna is rendelkezésre áll.

Milyen további tervek, feladatok, fejlesztések várhatók a közeljövőben?

Szeretnénk megőrizni az eddigi ellátási színvonalat, ennek érdekében folyamatosan ügyelünk az épület állagmegóvására, a lakók környezetének szépítésére, életkörülményeik javítására. Igyekszünk továbbadni a fent említett szemléletet a fiatal kollégáknak is. Fontosnak tartom továbbá a színvonalas programok biztosítását a lakók számára, és a generációk közelítését. Az alábbi Illyés Gyula idézet jut még eszembe, ha a munkánk elismerésére gondolok.

 „… nem elég a szaktudás, tán a tehetség sem,

hanem kell ide emberség is, jó jellem.”

 

2020. februrár 2.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött