Az Abasáron élő Magyari Hajnalka már gyermekkorában is szívesen vett fűrészt a kezébe. Az alkotás örömét a falubeli idősek és nagypapája ültette el benne. Műhelyében különleges szépségek születnek, a régi tárgyak új életre kelnek. Azt mondja, az alkotás nem munka, hanem energiaforrás és éltető erő számára.

Jóvilág designe, ezen név alatt találhatjuk meg az alkotásaidat. Mint takar ez a két szócska?

A név eredetét szeretett lakóhelyem, Abasár ihlette. A község egy olyan részén élünk, ahol a természet közepébe csöppenek percek alatt. Körülölel a Sár-hegy, a dűlők, a szőlőparcellák. A régi időkben minden faluban elnevezték a külterület egy-egy nagyobb részét rá illő fantázianevekkel. Így történt ez Abasáron is. Ismerek jó néhányat, mint a  „liba hegyet”, ami valójában a Sár-hegy magasabban fekvő oldalán található, s valószínűleg egykor libákat legeltettek ott. A „jóvilág” szintén egy szőlőkkel teli része Abasárnak, a Sár-hegy oldalában van,a férjemmel, s két gyermekemmel itt élünk. Azt vallották a szép korúak, ha valakinek a „jóvilágon” földje van, az gazdag, bőséges, szép termésre számíthat. Így, amikor az alkotásaimnak kerestem átfogó nevet, nem volt kérdés számomra. Mára már megvalósult saját kis alkotó műhelyem is, mely az otthonom része, s tulajdonképpen az én részem is. A férjemmel közösen alakítottuk ki, hálás vagyok a segítségéért, s azért is, hogy hisz bennem itt, a „jóvilágon”.

Mikor kezdtél el alkotói tevékenységgel foglalkozni?

Gyermekkoromban kezdődött minden. Rajongtam a rajz szakkörért és a technika órákért is. Emlékszem, a főzés oktatás alkalmával mindig arra vágytam, hogy a fiúkkal együtt barkácsolhassam a fa kisautókat. Szerettem volna köztük lenni, fűrészelni, csiszolni, a kis járműveket festeni. Az első kézműves alkotásomat a televízióból lestem el. Újságpapírt téptek apróra, azután beáztatták tapétaragasztós vízbe. Formába helyezték és dísztárgy készült belőle, ami festhető felületté száradt. Én egy sakk bábút készítettem édesapámnak, aki gyakran űzte ezt a sportot a szomszéd suszter bácsival. Imádtam Feri bácsi suszterműhelyét, a gumitalpak és a cipőragasztó illata számomra fenséges volt. Tetszettek a fa sámfák, az eszközök, a kalapácsok, a szegek. De a nagypapám is nagy hatással volt rám, sok értékkel gazdagította az életünket. Vuk és Karak a garázsunk oldalfalát díszítette, Tata ugyanis odafestette, a családi fotóalbumot pedig kézzel varrta és rajzolta meg. Egy általa készített kalapács a mai napig a műhelyem ékes darabja.

Az elkészült munkáidnak egyre nagyobb a sikere. Mesélj, mi mindennel foglalkozol!

Ma már igen, s egyre nagyobb az igény a szépen összehangolt lakásokra. Azt vettem észre, hogy a régi, fából készült bútorok utánozhatatlanok. Előfordul, hogy megunjuk a régit, vagy megkopik az igénybevétel során. Az sem ritka, hogy egyszerűen csak változtatni szeretne a megrendelő. Imádom a lakberendezést, az összhangot. Legyen szó fal festéséről, bútorok felújításáról, vagy egy régi lámpa moderné varázsolásáról. Közel áll hozzám minden olyan kiegészítő is, mint egy tavaszi virág megalkotása. Természetesen mindig van egy újabb ötlet, amikor olyat kérnek a megrendelők, ami nem kapcsolódik a fent említettekhez. Egy ismerős például babalátogatóba készült, s megkért, hogy készítsek pelenkatortát. De arra is volt példa nászajándék gyanánt, ami igazán nagy kihívás volt, hogy egy időjárásálló, díszes „Friss Házasok” feliratú zászlót alkossak.

Milyen eszközökkel, technikákkal alkotsz?

Ez most viccesen hangzik majd, de a kőműves kanáltól a körfűrészen át, a legfinomabb ecsetig, mindent használok. Természetesen széles skáláját a csiszoló vásznaknak, papíroknak, szivacsoknak. Számos festékem, alapozóm van. Technikák terén hasonló a helyzet, ha valami olyat kérnek, amit nem ismerek, utána olvasok, tanulok, és elkészítem. Ami nagyon közel áll hozzám, az a Vintage stílus, és a vidéki otthon képek megalkotása.

Műhelymunkára invitálod az érdeklődőket. Mivel készülsz azoknak, akik részt vesznek egy foglalkozáson?

Azokat, akik szeretnék megismerni azt, hogyan születnek az alkotásaim, a saját környezetemben várom. Igyekszem a tapasztalataimat átadni, a lehetőségeimhez mérten megtanítani azt. Ezen a napon bemutatom majd, hogyan kell előkészülni egy tárgy festéséhez, javításához, megismerkedünk majd azzal, mi a festékek megfelelő rétegrendje, alkalmazási lehetőségeik, bemutatom, hogyan érhetünk el antikolt kopottas hatást, de a repesztőlakk használata, a dekupázs technika és a színátmenetes ombre festés technikája is terítéken lesz.

 

2020. március 7.

Kékes Online, Lukács Melinda

Fotó: beküldött