A Mátra alján, Domoszlón jártunk, hogy kifaggassuk Paulenka Richárd polgármestert arról a sok megnyert pályázatról, melyek segítségével rohamtempóban fejlődik a község.

2017-ben egy időközi választást követően vette át a település vezetését. Mi minden történt azóta?

– A település már jó úton járt, mikor a korábbi polgármester Havelant István halálát követően választást kellett tartani a faluban. Máig úgy érzem, hogy megtiszteltetés a tőle kapott örökséget továbbvinni, látni, ahogy a tervei sorra valósulnak meg, s egészülnek ki újabbakkal. Köszönöm mindehhez az itt élők bizalmát, igyekszem azóta is rászolgálni, s minden tőlem telhetőt megtenni Domoszlóért, a domoszlóiakért.

Paulenka Richárd, Domoszló polgármestere

Az első komolyabb beruházások 2018-ban kezdtek megvalósulni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből. Az egészségház 12,6 millió forintból vált szebbé és fenntarthatóbbá, az általános iskola nagy épületének energetikai korszerűsítése pedig közel 120 millió forintból valósult meg.

Az általános iskola nagyobbik épületét már korszerűsítették

Mindkét fejlesztés mérföldkő a település életében, hiszen az itt élők egészségét, a fiatal családok helyben maradását szolgálja. A gyermekeket nevelő családok ezen kívül egy új bölcsődének és a felújított óvodának is örülhetnek: a projekt 150 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg, melyet az önkormányzat további 17 millió forinttal egészített ki. Az új bölcsődében 14 három év alatti kisgyermek ellátását tudjuk biztosítani, az ingatlanhoz saját terasz és udvarrész is tartozik.

A megújult óvodaudvar

Az óvodai szárnyban 3 csoportszoba újult meg, a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, vizesblokkokkal és közlekedőkkel. Az óvoda legutóbbi fejlesztése egy Magyar Falu Program által biztosított játszóudvar-fejújítás volt, melyre 5 millió forintot kaptunk, s egy friss döntés értelmében tornaszobát is kialakíthatunk 3,9 millió forintból.

Szintén a TOP biztosította a forrást a helyi piactér 70 millió forintos felújításához. Immár méltó körülmények várják az árusokat: van mosdó és egy 3 helyiséges mini üzletházat is létrehoztunk. Hamarosan az alapszolgáltatási központ is új külsőt ölt, folyamatban van a közbeszerzés kiírása az épület felújítására és a tervezővel is egyeztettük az elképzeléseinket. Itt működik majd az iskolai-óvodai főzőkonyha és a menza, a családsegítő, ez a szociális gondozók központja és itt történik az idősek nappali ellátása is.

Valóban jó úton járnak! De szó szerint is?

– A Belügyminisztérium pályázata segítségével elsőként a Petőfi Sándor utcát újítottunk fel, majd ezt követte idén tavasszal a Sport út. Előtte önerőből a Jókai, a Mező utak, valamint több belterületi útszakasz is új aszfaltborítást kapott. A Magyar Közút a Markaz-Domoszló közötti utat korszerűsítette, ez szintén régi kívánsága volt az itt élőknek és az erre járóknak. Végre kényelmes, biztonságos lett a két község közötti útburkolat.

A nemrég felújított Markaz-Domoszló útszakasz

Az én utam viszont minden reggel a községházára vezet, így itt említem meg a hivatal felújítását is, melyet a korábbi külső rendbetétel mellett nemsokára belülről is kicsinosíthatunk az ehhez elnyert 30 millió forintos pályázatnak köszönhetően. Egyebek mellett kicseréljük a régi elektromos hálózatot, a fűtési rendszert, megújítjuk a burkolatokat, a vizesblokkokat is.

– Szép eredmények! Maradt még mit felújítani?

Bőven! Idén orvosi eszközök beszerzésére sikeresen pályáztunk, folyamatban van az műszerek beszerzése. Az is biztos már, hogy 8,7 millió forintot fordíthatunk a közterületek karbantartását szolgáló eszközökre. A meglévő MTZ traktorunkhoz szerzünk be homlokrakodót, szárzúzót és ágaprítót. Az ágaprító segítségével fűtőanyagot állítunk elő, mellyel hivatal épületének fűtést segítjük. Szintén az 5 ezer fő alatti települések megsegítését szolgálja a Kormány Falusi Civil Alapja, melyből 6 millió forintot nyertünk a polgárőr iroda, ifjúsági ház belső felújítására.

Nagy álmunk a belterületi főút teljes hosszának megújítása és a kis iskola, valamint a rendőr szolgálati lakás energetikai korszerűsítése. Terveinkhez, ahogy eddig is, állami segítségére van szükségünk, mivel nálunk igen alacsony az iparűzési adóból származó bevétel. Az itt élők többnyire a Mátrai Erőműben, vagy a Gyöngyösre és környékére települt cégeknél dolgoznak.

– Több településen is gondot jelentenek az illegális szemétlerakók. Önöknél van ilyen probléma?

Sajnos nálunk is vannak ilyen lerakatok, például a temető mellett, ezért 3 millió forint forrásra pályáztunk ezen helyek felszámolására. Jó lenne bekamerázni az érintett területet, de az ördögi körrel, hogy akkor majd máshová viszik a szemetet, egyelőre nem tudunk mit kezdeni.

Paulenka Richárd: “Ezt a szép települést ne rondítsák el szeméthalmok!”

Nem értem egyébként, hogy miért raknak le illegálisan bármit is, hiszen a szemetet rendszeresen elszállítjuk, s évente egyszer díjmentes lomtalanítás is kérhető. Az elektronikai hulladékot átveszi az önkormányzat, külön begyűjtjük a zöldhulladékot és a szelektívet is. A településen 14 új kukát helyeztünk ki, tehát úgy érzem, minden megteszünk annak érdekében, hogy aki akarja, legálisan szabadulhasson meg a nem kívánt tárgyaitól. Minden évben részt veszünk az országos szemétgyűjtési akcióban, a TeSzedd-en is, ezt nálunk elvi kérdés.

– Ha már a közterületeknél tartunk? Milyen most a közbiztonság Domoszlón?

Márciustól új körzeti megbízottunk van, aki nyártól itt is lakik, az általunk biztosított szolgálati lakásban. A Vécs-Gyöngyös vonalon tejesít szolgálatot, s egyben polgárőrként is dolgozik. Nagyon fontos a jelenléte, a polgárőrség tevékenysége. A település jó közbiztonsága nekik is köszönhető. A biztonság mellett a község rendezettség is számít, ebben a 4 fő közmunkásunkra is számítunk.

– Mi a helyzet a civil szervezetekkel, a sporttal?

A helyi sportegyesületnek jelenleg a foci- és az atlétika szakosztálya aktív. Futballban a megye II. osztályban játszunk, s részt veszünk az utánpótlást támogató Bozsik Programban is: a 7-9 évesek, a 11-13 évesek, valamint az U15-U19 korosztályban vannak versenyzőink. Mindehhez egy műfüves pályán, az előfüves edző és center pályán is tudunk gyakorolni, természetesen, csak amikor a vírushelyzet ezt megengedi.

A focipálya és a kiegészítő létesítmények is megújultak

A sportlétesítményen 5 millió forint összegű beruházást hajtottunk végre a TAO támogatásnak köszönhetően, amelyből lelátót és a járdát újítottuk fel. A néptáncosaink tevékenyek, s a nyugdíjas egyesület, valamint a belőlük alakuló népdalkör is aktív. A polgárőr egyesülettel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Most a Covid miatt nem tartunk rendezvényeket, de korábban minden eseményünk meghatározó szereplői voltak. Idén sajnos nem tudjuk a korábban megszokott módon köszönteni a jubileumi házassági évfordulót ünneplő domoszlói házaspárokat és a 90 év fölötti lakosainkat sem. 90 év felett egyébként 16 fő él Domoszlón, erre nagyon büszkék vagyunk! Kiemelten figyelünk az időseinkre, az ellátásuk helyéül szolgáló központot folyamatosan fertőtlenítjük. A vírushelyzet, a védekezés nálunk mintegy 1,5-2 millió forintot emésztett fel eddig, melyet a Belügyminisztérium fog majd számunkra megtéríteni. Szerencsére nem sok fertőzöttünk volt, jelenleg 4 betegről van tudomásunk.

– Hogyan értékelné az eddig elért eredményeket?

Egyszerűen jó végigmenni Domoszlón! Jó látni a fejlődést, az egyre szebb és korszerűbb épületeket, a lépéseket, amikkel haladunk. Az elképzeléseink magvalósításában nagy segítség számunkra, hogy kiváló a kapcsolatunk a Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével.

Csodás látványt nyújt a domoszlói horgásztó

Nem is említettem, de 4 buszvárót is felújítottunk, a központi buszmegállót pedig térköveztük. Minden megvan a településen, ami a nyugodt élethez szükséges: orvos, posta, takarékszövetkezet, piac, s a már említett gyermek-, illetve oktatási- és szociális intézmények. Rendszeresen jár hozzánk a kormányablak-busz, így a mindennapi ügyintézéshez sem kell feltétlenül elutazni. Jó Domoszlón polgármesternek lenni, látni az elvégzett munka eredményét, az együttműködés gyümölcsét. Ez ad lendületet a jövőhöz!

2020. 11. 16.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter