Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány. Bóday Pál kuratóriumi elnök a 2020-ban történt eseményeket foglalta össze, illetve ismertette terveit a jövő esztendőre vonatkozóan is.

A főként beteg, sérült vagy elhagyott macskák megmentésére és magas szintű ellátására szakosodott szervezet vezetője Bóday Pál elmondta: a koronavírus járvány miatt nem minden úgy alakult, ahogy eredetileg tervezték. A vírus miatt elmaradtak fontos eseményeik, mint például örökbefogadási napok vagy nagyszabású adománygyűjtési akciók.  Ehhez képest elégedettek az évvel, mert sokan, egyre többen tartják fontosnak az állatok védelmét, az állatkínzás elleni küzdelmet. Civilek, politikusok és cégek is felsorakoztak a Macskaárvaház mögé, különféle eszközökkel támogatva céljaik elérését.

A rendezvényen megjelentek a hazai Ford S-Max Klub képviselői, s a hatvani Ford márkakereskedés vezetője, Képe Tibor is, akikkel közösen úgy döntöttek, hogy jövő tavasszal jótékonysági Ford találkozót szerveznek. A kezdeményezésre már elfogadta meghívásukat az importőr cég, és jelenleg úgy tűnik, hogy már új modelleket, a Galaxy-S-Max hibridet és a Mustang alapú elektromos Mach-e-t is be tudják majd mutatni. Az eseményre meghívják a Ford Mondeo és Ford Classic Klubot is. A találkozó a Budapest-Hatvan-Kápolna-Sarud-Szolnok-Budapest útvonalon fog haladni és kiegészül egy kápolnai helyszínű Csicseriborsó Fesztivállal is. A csicseriborsó, melyet a szomszédos településen, Kompolton is nemesítettek, ősi magyar eledel, mely fehérjében gazdag, s számos húsmentes étel alapja. A fesztiválon sztárséfek főzik majd a csicseri-különlegességeket – tudtuk meg Bóday Páltól, aki maga is vegán, tehát állati összetevőktől mentes étkezést követ az állatok- és a Föld védelmében. A tervezett Csicseriborsó Fesztivál fő szervezőinek Bóday Pál Blahó László polgárőr parancsnokot, önkormányzati képviselőt és Gyetvai Péter korábbi önkormányzati képviselőt kérte fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Kápolna kapcsolatba lépett egy lehetséges testvértelepülés-jelölttel, az olaszországi Cappella (azaz kápolna) nevű kisvárossal, melynek képviselőit szintén meginvitálják majd a tavaszi rendezvényükre.

A már említett Ford találkozó sarudi állomásán a résztvevők a Ford Hatvan támogatásával pihenhetnek egy napot és élvezhetik a helyi vízibázis szolgáltatásait. Visszafelé Szolnok értékeivel ismerkednének meg a Szolnoki Tuning Show szervezőivel, akik szintén a Macskaárvaház partnerei. Bóday Pál érdekességként megemlítette, hogy egy helyi civil szervezet, a kápolnai Mezőgazdasági és Gépészeti Értékőrző Egyesület (MEGÉRTE) épp egy gyönyörű Ford Orion felújításán dolgoznak. Megtudtuk: a híres amerikai regényíró, Arthur Hailey a Ford Orion debütálását, a detroiti autóipar titkait mutatta be Autóváros című művében.

A sajtótájékoztatón részt vettek a Szurkolók az Állatokért nevű összefogás tagjai és vezetője, Kapin Richárd is. A legismertebb hazai állatvédő szervezet elszántan küzd az állatkínzás megfékezéséért és az állatokat bántalmazók súlyosabb törvény általi büntetéséért.

Bóday Pál a jövő tervei között említette a már régóta tervezett, az állatvédő szenteknek emelendő kápolna megépítését, illetve egy haszonállat-menhely létrehozását is, ahol a vágóhídra szánt, a mi kultúránkban étkezési célokra tenyésztett állatok találhatnak egy életre szóló menedékre. Külföldön már számos ilyen rendhagyó jellegű menhely működik, ahol megismerhetjük ezeket a csodálatos, okos és érző állatokat, s ráébredhetünk, hogy a helyük nem a tányérunkon, hanem a szívünkben van.

A vegán életmódot választók nemcsak az állati eredetű táplálékoktól tartózkodnak, hanem minden olyan tevékenységtől is, amely az állatok kihasználására alapul, mint például a cirkusz vagy a delfin-showk, de bőr-, toll- vagy szőr-alapú ruházatot sem hordanak, s kozmetikumokból is csak állatkísérlet-menteset használnak. A veganizmus tehát nem egy divatos diéta, hanem egy egyre növekvő, világszintű állatjólléti mozgalom.

A rendezvény végén Bóday Pál megköszönte minden támogatójuk éves közreműködését, majd a Szurkolók által felajánlott fenyőfa csemetét ültették el a Macskaárvaház szomszédságában, melyet Titusz, a mentett kutyus boldog csaholással nyugtázott.

2020. 12. 31.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter