A verpeléti családi manufaktúrában immár nemcsak ribizliborok készülnek, a borokhoz ugyanis bonbon is rendelhető. Erről az újdonságukról is beszélgettünk Király Dáviddal, a manufaktúra tulajdonosával.

Valentin-nap előtt jelentek meg a piacon különlegességükkel a ribizliboros bonbonnal, ami azt gondolom, a közelgő nőnap előtt is nagy sláger lehet. Honnan jött az ötlet, hogy a ribizliborok mellett bonbont is készítsenek?

Azt az egyre növekvő igényt szerettük volna kiszolgálni, mely szerint boraink mellé minőségi, gasztronómiailag a ribizlihez kapcsolható termék váljon elérhetővé. Mivel minket már régóta foglalkoztatott az a gondolat, hogy ribizliborainkat kipróbáljuk csokoládéval párosítva, így döntésünk a bonbonra esett. Természetesen ebben szerepet játszott az is, hogy szakácsként jómagam is keresem azokat a lehetőségeket, melyek a magas minőségű borainkhoz illeszkednek. A formák kiválasztásakor nem volt számunkra kérdés, hogy a gyémánt névre kereszteltet válasszuk, mely exkluzív, letisztult, hűen tükrözi a desszert egyediségét. A bonbonok fehér, bronz és arany színű, roppanós héjat kaptak. Borainkból készülnek hozzá a töltelék borzselék és borkrémek, liofilizált ribizlivel kiegészítve, így nem csak küllemükben, de ízükben is kifinomultak. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, eljárás tekintetében a legnagyobb vitamin- és ásványi anyag így őrizhető meg, az egyik legkiválóbb tartósítószer nélküli tárolási forma.

Elegáns, apró dobozokba kerülnek a finomságok, amelyek a Louis család első termékei. A kínálatban többféle bonbon is szerepel, mutassuk be ezeket, és beszéljünk arról, mit takar az új termékcsaládjuk!

Jelenleg háromféle bonbon található kínálatunkban. A fehér csokoládés bonbon piros ribizliborral készült, az étcsokoládés édességbe feketeribizli krém került, míg a harmadik bonbonba feketeribizlis borzselé rejlik. A csokoládéhoz belga csokoládét használunk, így valóban prémium minőségű termékek készülnek manufaktúránkban. Kíváncsian várjuk, hogy vevőinknek melyik ízlik a legjobban, melyik lesz a legnépszerűbb. Visszatérve a kérdés első felére, ez valóban egy új termékcsaládunk, a LOUIS első terméke. Hamarosan kapható lesz manufaktúránk prémium terméke, melynek alapanyaga a 20 éves ültetvényünkről származó, kiemelkedően magas cukorfokkal termett, 2018-as feketeribizli. A településünkön élő helyi kádár készített számunkra hagyományos mátrai tölgyfahordót, ebben érleltük két éven át. Azt gondolom, izgalmas, zamatos, fiatalos és egyben testes vörösbor született, enyhén kompótos illat-, és ízvilága tökéletesen kiegészíti a hordó kölcsönözte vaníliás zamatot. Bízunk abban, hogy hamarosan ez is elérhető lesz bonbonjainkkal együtt.

Tudjuk, a ribizli vitaminokban az egyik leggazdagabb gyümölcs, így ma már nem csupán borként kóstolhatjuk, hanem bonbonként is. Érdemes tehát a Valentin-nap mellett a közelgő nőnapra is tervbe venni ajándékként, de nagyszerű ajándék lehet más alkalomra is egy palack ribizlibor társítva a bonbonokkal.

 

2021. február 13.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Lajos-Király Manufaktúra