A március, másképpen bötjmás hava a böjtről is szól, ráadásul lassan egy éve korlátozások között élünk, sokan otthonról dolgoznak, így most a kérdés is összetett, milyen fogásokat érdemes készíteni, ha a böjti szokásokat is szeretnénk megtartani. Erről is beszélgettünk Magos Zoltán séffel.

A húsvét előtti negyven napos böjtnek elsődlegesen vallási hagyománya van, ma azonban ettől függetlenül mind többen tartják ezt szem előtt, alapvetően a húsmentességet. A kényszerű bezártságunk okán adjunk néhány tippet azoknak, akik szeretnének figyelni a böjti szokásokra!

Magos Zoltán séf

A böjt alapvetően a mértékletességről szól, nem arról, hogy sanyargassuk magunkat. Tudjuk jól, hogy a böjti időszakban is vannak kivételek, illetve felmentések, így a gyerekek esetében. Azt gondolom, ez a negyven nap alkalmas arra, hogy az egészséges táplálkozás jegyében életmódot is váltsunk. Amennyiben a húsmentességet tartani fogjuk, és előtérbe helyezzük a zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, egy idő után látni fogjuk, a hús iránti igényünk is csökken. Ebben az időszakban ajánlott a többszöri, kisebb étkezés. Érdemes tudnunk, hogy agyunk viszonylag rövid időn belül jelzi, hogy elegendő táplálékot vittünk be. Ezekben a hetekben érdemes előtérbe helyeznünk a már említetteket, hiszen számtalan módon tudjuk ezeket elkészíteni. Néhány konkrétumot is említsünk, amit most is beszerezhetünk a boltokban, ott a cékla, a káposzta, számtalan variációban tálalhatjuk meg ezeket. A káposztánál maradva, elérhető a vörös káposzta, vagy a sokak által kedvelt savanyú káposzta, ami ebben az időszakban kifejezetten előnyös, gyomrunknak mindenképpen. A vörös káposzta már színénél fogva is üde színfolt az asztalon, szép színes salátákat tudunk belőle készíteni. Nem mellesleg ez az időszak alkalmas arra is, hogy vitaminokkal feltöltsük a szervezetet, erre pedig a most kapható zöldségek alkalmasak. Ugyanakkor a vitaminokról szólva, figyeljünk arra, mit választunk a polcokról, az alma, a narancs, a citrom mindenképp kerüljön előtérbe.

Az általánosságokon túllépve, adjunk tippet arra, a felsoroltakból mit érdemes előtérbe helyezni, illetve mit készítsünk ezekből!

Látjuk, megváltozott az életünk, sokan otthonról dolgoznak, érdemes meggondolni, mit veszünk, és abból mit tudunk készíteni. Fehérjére, szénhidrátra és rostokra mindenkinek szüksége van, úgy kell tehát összeállítani étrendünket, hogy a szervezetünk számára ezeket biztosítsuk. Gondoljuk át, mit szeretnénk készíteni, kevesebb romlandó élelmiszert vegyünk, inkább olyanokat, amit hosszú időn át tudunk tárolni, mint a burgonya, a gyökér, a répa, a cékla. Ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről sem, amelyek nagyon fontosak étkezésünkben. A bab, a lencse, a csicseriborsó nagyon fontos, hiszen biztosítják a fehérjeforrásokat, amire szükségünk van, ám böjti időszakban ezt sokan nem húsból szeretnék biztosítani szervezetüknek. A bulgurt, más néven tört búzát minden nagyobb üzletben meg tudjuk venni. Remek saláta készíthető belőle. Főzzük meg a bulgurt, arra azonban ügyeljünk, hogy a háromszorosára fog dagadni. Ott van az árpagyöngy is – hántolt és méret szerint osztályozott árpa – amit gyakorlatilag nem tudunk szétfőzni. Készítsünk belőle egy zöldséges ételt, pirítsunk zöldségeket kockára vágva, adjuk hozzá az árpát, ízesítsük római köménnyel, sáfránnyal, süssünk hozzá halat és máris egy remek ételt kapunk.

Sokan a hagyományos alapanyagokat részesítik előnyben a rizst, krumplit, adjunk nekik is tanácsot!

Szinte minden háztartásban megtalálható a burgonya. A hagyományos rakott krumpli helyett csináljunk francia rakott burgonyát, ehhez nyersen lereszeljük a burgonyát, és tejszínes mártással készítjük, ebbe kerülhetnek a fűszerek. Ez sokkal szaftosabb, mint a hagyományos. A mártáshoz 30 százalékos tejszínt használjunk, ebbe mehet só, szerecsendió, bors, kakukkfű, póréhagyma, majd az elkészült mártásba tesszük a krumplit. A többi hozzávaló a hagyományos rakott krumpli hozzávalója, a főtt tojás és a kolbász, természetesen a húsféle elhagyható böjt idején. Mivel a burgonya nyersen kerül be, ennek sütőben sokkal hosszabb idő kell, számoljunk két órát. Bécsi burgonyasaláta remek példa a krumpli sokoldalú felhasználására. A megfőzött krumplit felkarikázzuk, és húsleves alapléből, hagymából, ecetből – ez akár lehet borecet, vagy tárkonyecet is – és egy kis mustárból álló mártást készítünk, ebbe forgatjuk a krumplit. Fűszerezhetjük petrezselyemmel, snidlinggel, de színesíthetjük lilahagymával is. Önmagában is remek, de kínálhatjuk hússal is. Sokan szeretik a rizst, ebből is nagyon változatos fogásokat készíthetünk, itt azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy jó minőségű rizst vegyünk, ezek között van a Basmati, a Risotto, a Paella rizs. Természetesen a választás függ attól, milyen ételt szeretnénk készíteni.

Említette a hüvelyeseket, nézzünk néhány ötletet erre is!

A lencse, bab, csicseriborsó is azok az alapanyagok, melyekből egyszerű ételek készíthetők. A lencsét, ha beáztatjuk, 25-30 perc alatt megfő, így villámgyors krémleves készíthető ebből is. De nézzük meg például azokat a zöldségeket, amelyek most kaphatóak, és mint mondtam, hosszabb ideig is tárolhatók. Ilyen például a cékla, amit megsüthetünk alufóliában, majd utána salátát készíthetünk belőle egy kevés joghurttal, vagy kefírrel, római köménnyel, petrezselyemmel. Egyrészt olyan salátát kapunk, ami napokig eláll, másrészt nagyon egészséges, ráadásul vidám és színes. Ezt azért tartom lényegesnek, mert ami az asztalunkra kerül, mindig legyen olyan, hogy már ránézni is öröm! Visszatérve a céklára, ebből is készíthetünk krémlevest, pürét is. Ugyanilyen vidám, színes ételek készíthetők brokkoliból. Ehhez forrázzuk le a brokkolit, majd olívaolajon pároljuk fokhagymával, fehér, esetleg fekete borssal, és máris kaptunk egy remek köretet. Sőt, akár reggelire is fogyaszthatjuk főtt tojással. Két dolgot mindenképpen említsünk még meg, az egyik a csicseriborsó, amiből remek krémet tudunk készíteni, sóval, borssal, római köménnyel fűszerezzük a főtt csicseriborsót, végül egy kis olívaolajat is tegyünk hozzá! A csicseriborsóból, vagy a már említett brokkoliból egészséges, pürésített leveseket készíthetünk gyorsan, egyszerűen.

Ajánljunk valami finomságot, amit akár az urak is el tudnak készíteni párjuknak, és amit szívesen fogyaszt a család is!

Egy habkönnyű csokoládés süteményt ajánlok, aminek különlegessége, hogy liszt nélkül készül. Vegyünk hat tojást, válasszuk szét őket. 25 dkg vajat és 25 dkg csokoládét vízgőz alatt olvasszunk fel, ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön a vízfürdőnk, különben odaéghet a csokoládé, vagy kicsapódik a vaj. Közben a tojások sárgáját 25 dkg cukorral kikeverjük. Ehhez keverjük a felolvadt vajat és csokoládét. Fontos, hogy a tojásokat és a vajat is vegyük ki időben a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így könnyebb velük dolgozni. A tojások fehérjét verjük habbá, de ne az elején, hanem közben adjunk hozzá egy kis cukrot. Ezt óvatosan forgassuk bele a masszába, itt már ne használjunk robotgépet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Látni fogjuk, sütés közben nagyon szépen megemelkedik a tortánk. Amíg sül, elkészítjük a narancsos, mascarponés krémet. 2 dl narancslevet és a narancs lereszelt héját annak a levével visszaforraljuk, amíg besűrűsödik és így tulajdonképpen narancskaramellt készítünk. Ez nagyjából 3-4 narancsból készül el. Hűtőbe tesszük, itt viszont az a fontos, hogy lehűljön. Végük az utolsó fázisban 20 dkg mascarponet 2 dl felvert tejszínhabbal és a kihűlt narancskaramellel összekeverjük. Lényeges, hogy legalább 30 százalékos tejszínt használjunk. Ez a lágy, könnyű torta remek kiegészítője egy vasárnapi ebédnek, de akár hétköznap estére is elkészíthetjük. Mivel nincs benne liszt, a teteje remegős lesz, ám még napok múlva is fogyaszthatjuk, feltéve, ha marad.

Akinek ismerős lehet a sütemény, nos nem véletlen. Természetesen amerikai film alapján, ahol a főszereplők borozzit készítettek, a szintén liszt nélküli süteményt. Érdemes kipróbálni, garantált a sikerélmény.

 

2021. március 19.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt fotó: illusztráció, Pixabay