A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon. Április 11-étől, a szokásos évi első menetrend-módosítással további újításokat vezet be a MÁV-Start annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A fejlesztések a Dunántúlon elsősorban a Pécs–Szombathely, a Pécs–Kaposvár–Győr, a Baja–Székesfehérvár, a Győr–Veszprém, a Budapest–Kaposvár, a keleti országrészben a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza, Miskolc–Hidasnémeti, Debrecen–Püspökladány és az Eger–Szilvásvárad vonalakon hoznak jelentősebb változásokat.

A MÁV és a Volánbusz integrációjával több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, amik a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják. A korábbinál gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a MÁV-Start számos viszonylaton. A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a változó vasúti közlekedési rendhez igazítja, biztosítva ezáltal az átszállási kapcsolatok zavartalan kiszolgálását, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését. A fejlesztések eredményeképpen a Dunántúlon már több interrégió viszonylat biztosítja a nagyvárosok közötti gyors eljutásokat, a korábbinál jelentősen gyorsabban.

Eger, Szilvásvárad

Az Egerbe, Szilvásváradra kirándulóknak kedvezőbb eljutást kínál a MÁV-Start áprilistól. Ennek előzménye, hogy 2020 októbere óta Budapest és Eger között már óránként közlekednek az Agria Interrégió vonatok, melyek a két város közötti utat 1 óra 50 perc alatt teszik meg. A fejlesztéshez kapcsolódva módosul az Eger–Szilvásvárad vasútvonalon a négy pár vonat menetrendje is, a személyvonatok az Agria Interrégió vonatokhoz csatlakozva közlekednek. A reggeli és késő délutáni vonatpár október 24-éig jár. Könnyebbé válik a fővárosból Szarvaskő és bélapátfalvai cementgyár megállók megközelítése, amelyek az Országos Kéktúra bélyegzőhelyei. Szilvásvárad-Szalajka Völgybe kirándulók eljutási lehetőségei is kedvezőbbé válnak.

További változások itt olvashatók.

2021. 04. 04.
Forrás: iho.hu
Fotó: Gyetvai Péter