A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben ideiglenesen bezárt a mátraderecskei mofetta, május 17-től azonban ismét nyitva áll az intézmény ajtaja a gyógyulni vágyók előtt.

A mátraderecskei gyógygáz a magyar balneológia egyedülálló kincse, amely jelentősen hozzájárul az érbetegek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához. Ám nemcsak az érbetegséggel, magas vérnyomással küszködők, a cukorbetegek, az érműtöttek és a csontritkulásban szenvedők, hanem az immunbetegek is pozitív hatásról számolnak be a kezelések után.

A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben egy hosszabb kényszerszünet kezdődött, május 17-én, hétfőn viszont azzal a jó hírrel jelentkezett az intézmény, hogy ismét megnyitotta kapuit, ahol reumatológiai, diabetológiai és belgyógyászati kezelések is rendelkezésre állnak a vendégek számára.

“A mofettában több ezer hozzánk érkezőnek segíthettünk már, népszerű szolgáltatásaink azonban jó ideig szüneteltek, novembertől a vendégek és a helyiek biztonsága érdekében nem fogadtunk látogatókat. A kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtünk, az intézményben kisebb felújítási munkálatokat végeztünk annak érdekében, hogy vendégeink még szebb környezetben gyógyulhassanak” – mondja Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere. Hozzáteszi:

hétfőtől szombatig 7 és 16 óra között, vasárnap pedig 7-11 óráig védettségi igazolvánnyal vehetőek igénybe a mofetta szolgáltatásai, kivéve a szakrendeléseket és a vérvételt.

A jótékony hatású szén-dioxid gyógygázfürdőt Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére

2012-től a társadalombiztosítás is támogatja,

ennek hatására évente mintegy 5 ezerrel nőtt a kezelések száma.

 

2021. május 18.

Korepta Lilla