Május 15-én a Balassagyarmat és Gyöngyös-Kékestető közötti szakasszal folytatódott az idei Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie egy kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpáros viadal, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, a magyar kerékpárosok a Francia Körverseny, a Tour de France mintájára hívták életre a mi nemzeti körversenyünket, amely ezért viseli azóta is a francia Tour de Hongrie nevet.

A Tour de Hongrie történetében tizenegyedszer volt hegyi befutó hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A hegytetőig vezető, nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére. Idén is sokan biztatták a versenyzőket hazánk legmagasabb pontján, ahonnan mi is hoztunk nektek egy összeállítást:

Edward Theuns nyert Budapesten

Rengeteg kerékpáros szurkoló lehetett a szemtanúja a helyszínen vagy a televíziós készülékek előtt a 42. Tour de Hongrie záró szakaszának. A gyönyörű budapesti körpályán a TREK-Segafredo sprintere, a belga Edward Theuns volt a leggyorsabb. Az összetett verseny állása már nem változott, az ausztrál Damien Howson vehette át a fődíjat a Hősök terén.

A körverseny több mint kilenc évtizedes történetében először diadalmaskodott ausztrál kerékpáros! A legjobb sprinternek járó zöld mezt a német Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius), a legjobb hegyi menőt illető piros mezt a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) szerezte meg, s a 42. Tour de Hongrie fehér trikósa, a legjobb hazai kerekes Pelikán János lett.

 

2021. május 18.

Forrás: www.torudehongrie.hu

Videó: Credo Media