A hangulatos értéktárat Henger Ferencné feljegyzésén keresztül mutatjuk be: “Kis falunk egyik büszkesége, váraszói palóc tájházunk. A több mint 100 éves tornácos házat 2004-ben vette meg a falunak egy erdei gombák értékesítésével foglalkozó vállalkozó, Fehér Attila. A régmúltat idéző ház egy tisztaszobából, egy konyhából és egy kamrából áll. A tornác végében kemence van főzőlappal. A falubeliek segítségével teljes egészében berendeztük őseink bútoraival, eszközeivel, viseleteivel, vászonneműivel.”

A múltat bútorok dikó, vesszőasztal, kisszék, nyoszolya, lóca, asztal, kaszli, láda, bölcső, szekrény, szék, famosdó, stelázsi, konyhaszekrény, vaskályha, ruhafogas, falitükör, feszület, szentek szobrai, szentképek – idézik vissza. A rég használt eszközök között látható itt például eszváta, fa krumplinyomó, fa zsírosbödöny, favilla, kenyérsütő lapocka, molnárkalács-sütő, paradicsom-passzírozó, szilvalekvár-passzírozó, sulykoló, csecses korsó, mozsár, sütőteknő, sütőlapát, köpülő, csőrlő, sulykoló, csecses korsó, hátyi, madzagverő, gombolyító, fürdető dézsa, csizma-kaptafa, viharlámpa, gereben, borda, szecskavágó, hurkatöltő, ruháskosár, fonott kosár, guzsaly, vetélő, zsétár, szakajtó, rózsástányér, petróleumlámpa, vasaló, falióra, négylábú tarisznya, párna, dunyha, ablakfüggöny, rongypokróc, szalmazsák, derékalj, és vászonlepedő.

Különlegesen szépek a ruhafélék is: vászoning, vászongatya, bársonykabát, szoknya, kötény, kismellény, berliner kendő hozza vissza a régi időket.

Az idősebbek részben tudják, hogy a tárgyak kinek a lakását díszítették valamikor. A sok kedves emléket szívesen megmutatjuk a látogatóknak. Nagyszüleink régi tárgyait továbbra is gyűjtjük. Bemutatókat tartunk óvodásoknak, iskolásoknak, tanodásoknak. Tanítjuk őket hímzésre, szalmajátékok, csuhébabák készítésére, gyöngyfűzésre. Gyermeknapon régi ételeket – molnárkalácsot, csörögét – készítünk azért, hogy fiataljaink megismerjék a régi ízeket.

Fotó: Váraszó településkönyve

A Jolika által készített szalmakoszorúk is méltán díszítik a faluházat, amiket a már maga által termesztett alapanyagokat gondosan rendszerezve, szorgos munkával készítget évről évre. Munkái nem csupán községünk intézményeiben, hanem a környék településein is díszelegnek, ezzel nevesítve az ő szorgalmát, ügyességét és jószívűségét, hiszen minden koszorúját elajándékozza.

2021. 05. 26.
Fotó: Czímer Tamás
Forrás: Váraszó településkönyve
Kékes Online