A világ harmadik legnívósabb borversenyéről, a Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vin-ről ezüstéremmel térhetett haza a Varsányi Pincészet. Sőt! Nem is egyet, mindjárt kettőt érdemeltek. Az elismerésekről, a pincészet történetéről, a klímaváltozásról, és mi másról, mint a jó borokról Varsányi Katalinnal, a pincészet egyik tulajdonosával beszélgettünk.

A Grand Selection sorozat Olaszrizlingje és az Egri Csillag Superiorja is Médaille d’Argent-ot érdemelt a zsűri véleménye szerint. Erre, gondolom, koccintottak!

Persze! Minden elismerés, legyen az hazai vagy nemzetközi, nagy öröm. Visszacsatolás, megerősítés, hogy jól csináljuk a dolgunkat.

Mióta működik a pincészet?

Pont 30 éve, 1991-ben alapította édesapám 14 szőlőtermelővel együtt. Azóta 90 hektáron gazdálkodunk Verpeléten és környékén. Jómagam 35 éves vagyok, gyermekfejjel kerültem a szőlőtermesztés világába. Családi vállalkozásunkban a két nővéremmel együtt segítjük a munkát. Összesen 30 fővel dolgozunk, ezen kívül még vannak pluszban munkatársaink a szőlőtermelésben.

Mi a környék minőségi borfajtája?

A Verpeléti Olaszrizling a szívünk csücske. Ez a Szent János völgyében található szőlőből készül, amire annak idején azt mondták édesapámnak, hogy ide normális ember nem telepít szőlőt. Ő mégis látott benne fantáziát, ültetett, és az évek őt igazolták, díjazott borok készülnek az ott termelt szőlőtőkékről. Készítünk Debrői Hárslevelűt, az utóbbi években nemcsak félédes, hanem száraz formában is. Ezen kívül Egri Csillag és annak superior változata is kerül palackjainkba, amellyel most díjat is kaptunk. Ezt a borfajtát olaszrizling alapon hárslevelű, rajnai rizling és tramini házasításából készítjük. A környékre elsősorban fehér szőlőfajták a jellemzőek, de azért van jófajta kékfrankosunk is.

Melyek Verpelét azon adottságai, amelyek hozzájárulnak a minőségi bortermeléshez?

A klíma, a talaj. A borok savtartalma itt magasabb, csersavasabb, mint a többi borvidéken. A fehérborok mellett rosét és néhány vörös fajtát is készítünk. Az Egri borvidék a legészakabbi az országban, ahol vörösbor készül, Tokajban csak fehér fajta készül. A klímaváltozást mindenki érzi, de talán ebben az évben mintha visszatérne a hőmérséklet a megszokotthoz. Harminc évvel ezelőtt még szeptemberben-októberben voltak a szüretek, az utóbbi időszakban volt augusztusban is. Az idei év eddigi hőmérséklete alapján nem gondolnám, hogy beszélhetünk nyári szüretről.

A pincészetben hatalmas acélhordóban állnak a borok. A hagyományos fahordós érlelés már nem jellemző?

Igen, a mi fő vonalunk az úgynevezett reduktív technológia. Ez az acéltartályos tárolás, mellyel az oxigén kizárásával készítjük borainkat. Ezáltal üdébb, gyümölcsösebb lesz a nedű. Vannak olyan fajtáink, amelyeknek igenis kell a fahordós az érlelés, például a debrői hárslevelűnél ez egyértelmű.

Melyek voltak az elmúlt három évtized legrangosabb elismerései?

Tavaly Párizsból az Egri Kékfrankos Superior hozott el egy ezüstérmet, ez egy szakmai borverseny volt, hatalmas büszkeségünk ez a díj. Külön öröm, hogy a rosénk és a debrői hárslevelűnk többször adta a borvidék legjobbját. Cannes-ból hozott el a rosénk arany- és ezüstérmet. Szintén ezt a borunkat választották meg a Városliget borának, ez azért fontos számunkra, mert a szavazók ötven rosé közül választhatták ki a számukra leginkább tetszőt, minket kétszer is. Igazából minden borunk hozott el olyan elismerést, aminek nagyon örültünk.

Egy utolsó kérdés még, amit gondolom nem először kaptál meg. Ha bor, akkor mi az, amit szívesen felbontotok egy alkalomra?

Szinte biztos nyerő a rosénk, alkalomtól, ételtől, napszaktól függetlenül előkerülhet. Egy baráti beszélgetésnél például a Verpeléti Olaszrizlinget biztos, hogy elővesszük, sőt, a Debrői Hárslevelűt is egyre gyakrabban.

 

2021. június 10.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött