Kodály, Liszt, Bárdos, Farkas és sok más kiváló zeneszerző műveiből kínál egy csokorra valót vasárnap a Cantus Agriensis kórus. A közel három évtizedes hagyománnyal rendelkező dalkör augusztus 8-án 11 órakor ad koncertet a mátraderecskei, majd a 12 órakor kezdődő szentmise után a mátraballai katolikus templomban. A programon elhangzó dalokról Bimbó Zoltánnal, a Cantus Agriensis Kulturális egyesület elnökével beszélgettünk.

Mit kínál ez a hangverseny, milyen dalokkal készülnek?

A kórusirodalom az 1500-as évektől egészen napjainkig virágzik és úgy gondoltuk, hogy a 29 éve működő együttesünkkel, akikkel rendszeresen éneklünk egyházi műveket, méltó összeállítással készülünk minden templomi koncertünkre. Rendszeresen ott vagyunk a szentmiséken is, mint ahogy most hétvégén is, hisz a szertartás után hangzanak el a dalok. Mindig örömmel vállalunk el olyan felkéréseket, ahol az elmúlt évszázadok legszebb kórusműveiből kell egy csokorra valót előadnunk.  Az öt évszázad kínálatában Szent László himnuszától egészen kortárs szerzők művein át megszólalnak egyházi kórusművek. A zenetörténet nagy korszakai – a reneszánszból Palestrina, Monteverdi – majd a romantikából Mozart, őt követően Verdi, Liszt Ferenc szerzeményei is felcsendülnek. A 20. század nagy magyarjai, Kodály, Bárdos nem maradhat el a kínálatból. Bárdos Lajostól az egyik kedvencünk a Nyújtsd ki mennyből kezdetű ének sem hiányozhat a repertoárból. Nehéz a feladat, hogy a zenetörténet csodálatos kínálatából 45 percbe beleférjen minél több szépség. A dalok pontos menetét egyébként karnagyunk, Gergely Péter Pál állítja össze.

Van valamilyen különleges oka a helyszínválasztásnak?

Igen, Mátraderecske az egyik kedvenc helyszínünk, ahol gyakran fellépünk, és mindig nagy szeretettel várnak, fogadnak a helyiek. Itt készülünk fel nagyobb zenei versenyekre is, szívesen veszünk rész a település szervezte programokon, de bárhol a megyében, búcsúkon, egyházi rendezvényeken, falunapokon. Mátraderecske után Mátraballán is találkozhatnak velünk a zene szerelmesei. A koncertek ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2021. augusztus 6.

Kékes Online, K. B.

Fotó: www.cantus.hu