Különleges színekben nyugszik a Nap a Mátra felett (Fotó: Sütő's Photography)

Nemrég olvashattuk, hogy hatalmas erdőtüzek pusztítanak világszerte. Bár ezen tüzek lokációjának tőlünk számított távolsága több ezer kilométer, a hatalmas lángok füstje egész Európa, így Magyarország felett is megjelent. A gomolygó füstfelhők nem csak különleges időjárási jelenségeket, de egészségügyi problémákat is előidézhetnek. Ezekről és az erdőtüzek megelőzésének fontosságáról írunk összeállításunkban.

Forró nyár, tikkasztó hőség, soha nem látott szárazság – így jellemezhetnénk a klímaváltozás során egyre élhetetlenebbé váló évszakot, melynek időjárási hatásai nem csak az emberi szervezetet viseli meg, de a természetre is pusztító csapásokat mér. Július derekától kezdődően újabb erdőtüzek pusztítottak és pusztítanak jelenleg is a világ számos pontján, drámai mértékben elsősorban Észak-Amerikában és Kelet-Szibériában, de számos más területről is érkezett hír kisebb-nagyobb pusztításokkal kapcsolatban, például Törökországból és Görögországból egyaránt. Az időjárás zord mivolta nem csak erdőtüzek formájában, de más természeti katasztrófák, például árvizek vagy szélviharok képében is megmutatkozott.

Intenzív és kiterjedt erdőtüzek pusztítják az északi félteke erdőségeit. Az észak-amerikai és kelet-szibériai tüzek füstje az erős magassági szeleknek köszönhetően már gyakorlatilag az egész féltékét körbejárta, így Európába is eljutott. Néhány nappal ezelőtt az említett tüzek sűrű koncentrációjú, veszélyes füstfelhője térségünk felett is megjelent, kb. 3000-7000 méter közötti magasságban volt észlelhető. Ezt a nem mindennapi jelenséget számos műholdkép, de erőteljes megjelenése okán felszíni fotó, illetve webkamera is megörökítette.

Külső környezeti hatások miatt színeződik el az égbolt bizonyos napszakokban – fotó Urbán Attila, I love Mátra csoport

Narancsszínű, máskor homályos, szürke égbolt

Az erdőtüzek füstjének jelenlétét elsősorban napkeltekor és naplementekor lehet megfigyelni, de a légkörben való áramlásukról sokszor a napközbeni szürkés, homályos égbolt, az ég jellegzetes kék színének hiánya is árulkodik. Pirkadatkor vagy alkonyatkor az égre, elsősorban a felkelő/lenyugvó égitest környékére tekintve sárgás, a horizonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett ilyenkor megfigyelni. A horizont feletti barnás, szürkés réteg a légkör alsó három kilométer vastag rétegében felhalmozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg.

Az erdőtüzek füstjánek jelenléte Magyarországon (Fotó: Időkép)

„Az erdőtüzek fő mozgatórugója a tartósan fennálló szélsőséges időjárási körülmények. Észak-Amerikában a rendkívüli aszály és forróság, Szibériában is hasonlóképpen a folyamatosan átlag felett alakuló hőmérséklet és a szárazság könnyíti meg az erdőtüzek fellobbanását.” – fejti ki írásában Varga Sándor, meteorológus (Időkép).

A természet védelme napjaikban mindennél fontosabb, hiszen ezek a katasztrófák nem csak a környezetünkre mérnek pusztító és helyrehozhatatlan károkat, de egészségünkre is.

Egy friss kutatás szerint az erdőtüzek füstje károsabb, mint a járművek kipufogógáza. A tüzekkel a levegőbe került mérgező részecskék miatt az érintett területeken tízszer annyi esetben volt szükség kórházi ellátásra valamilyen légzőszervi betegséggel, mint bármely más szennyezésnél. A probléma egyik meghatározó eleme az elégő anyag, s annak összetétele. A napjainkban pusztító erdőtüzek sajnos elég hatalmasok ahhoz, hogy saját szelet és mikroklímát hozzanak létre – nagyobb valószínűséggel juttatják magasabbra a füstöt, amely hosszú időszakon át megmarad, oxidálódik és még mérgezőbbé válik – ezzel nem csak a tüzek környezetében, de több ezer, tízezer kilométeres távolságban is problémákat és egészségügyi károsodást okozva.

Az erdőtüzek hazai megelőzése

Annak érdekében, hogy Magyarországon ne fordulhasson elő hasonló természeti csapás, a szakemberek számtalan módon igyekeznek felhívni a lakosság és a természetjárók, erdőlátogatók figyelmét. Az erdőtüzek megelőzéséről az erdotuz.hu honlapon vagy az adott tájegység erdészetének, illetve a területet kezelő nemzeti parkok portálján lehet és minden esetben érdemes bővebben tájékozódni útra kelés előtt. Néhány fontos, alapvető szabály és információ:

A tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, ezért az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

eldobni ≤ 1 másodperc
eloltani ≥ 100 óra
helyreállítani ≥ 100 év

Ezen pontok odafigyelésével és betartásával segíthetjük az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját, valamint környezetünk megóvását:

– Soha ne dobjunk el égő cigarettacsikket, a természetben lehetőleg ne is gyújtsunk rá!
– Erdőben csak a kijelölt helyen lehet tüzet gyújtani, tűzgyújtási tilalom esetén azonban ezeken sem!
– Ha valaki tüzet gyújt, gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, homokot vagy legalább 5 centiméter vastagságú földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
– Tartsuk be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
– Soha ne hagyjuk a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

 

2021. augusztus 6.

Demecs Norbi