Demjén Ferenc, Zoltán Erika, Szabó Balázs és Bandája koncerttel, különleges népviseleti felvonulással, messzi tájak ízeivel hív és csábít az idei Párnafesztivál Mátraderecskére. A mofetta és a hagyományok települése idén 14. alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Az idei programkínálatról Forgó Gábor polgármester tájékoztatott.

Sokszor elhangzott már, de akik először járnak utána a programnak, talán nem tudják, hogy miért van különleges szerepe Mátraderecskén a párnának, mi a története?

A csíknak, ami egy-egy textílián, ágyneműn, párnán található sokan nem gondolnák, hogy milyen különleges mondanivalója van, nemcsak itt, más vidéken is. Nem mindegy, hogy milyen vastag, milyen távolságra vannak egymástól, hogyan szőtték az anyagba a csíkokat. Az elhelyezkedés mutatja a tájegységet, a gazdagságot, s a házasulandó lány kelengyéjéből is sok mindent elárul a szövés módja. Ez itt, nálunk is ilyen jelentőséggel bírt, ezért ápoljuk ennek a hagyományát, és a kelengyéből a párna lett Mátraderecske jelképe.

A rendezvény idén is három napos lesz. Melyek a legmeghatározóbb programjai a fesztiválnak?

Pénteken 17 órakor kezdünk egy kiállításmegnyitóval a helyi Népművészeti Házban, ezzel együtt a Mofettában is lesz egy fotókiállítás, majd ezt követik este a koncertek. Itt lesz velünk Szabó Balázs és Bandája, majd Zoltán Erika egy akusztikus koncerttel szórakoztatja az érdeklődőket.

Szombaton reggel zenés ébresztővel indítunk, majd a főzős csoportok készítik a finomabbnál finomabb étkeket, lesznek kézműves programok, majd az elkészült ételek kóstolója.

Milyen ételek készülnek?

A helyi ételek jellegzetes alapanyaga a burgonya, ezért krumplilángos, ganca biztos, hogy lesz. Ezeken túl a helyiek szarvas-, a testvértelepülésünk, Derecske városa pedig birkapörköltet is készít. Egyébként várunk vendégeket több testvértelepülésről, többek között a 43 éves kapcsolattal bíró Gyegyószárhegyról és a szlovákiai Nyékvárkonyból is. A helyi ételeket az önkormányzat, a nyugdíjas klub és sokan mások készítik majd.

14-kor lesz a hagyományőrző felvonulás, amikor a népviseletbe öltözött helyiek és a testvértelepüléseink résztvevői szebbnél szebb ruhákban mennek végig a településen, megállnak a faluközpontban, a Mofettánál is. A menet elején a népviseletbe öltözött gyerekek viszik a díszes derecskei párnákat, ami nagyon látványos eleme a programsorozatnak.

16 órától lesz a díszpolgáravatás, idén a 75 éves Michael Leier kapja ezt a címet, akinek a településünkön van téglagyára.

Estére igazi ütős koncertekkel készülnek.

Igen, eljön hozzánk Demjén Ferenc, de előtte a Fiestából ismert Csordás Tibi, Bereczki Zoltán és a debreceni Fruzsikás együttes zenél nekünk. Mindenképpen arra törekedtünk, hogy a zenei kínálat is egy magas színvonalat képviseljen.

Milyen program marad a harmadik napra?

A Párnafesztivált vasárnap 11 órakor egy szentmise zárja a helyi római katolikus templomunkban. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

2021. 08. 24.
Szerző: Kékes Online, K. B.
Fotó: Gál Gábor