A héten a Nemzeti Parkok Hetét tartják, így a Bükki Nemzeti Park is több programot kínál az érdeklődőknek, különleges túrákon járhatjuk be a Mátrát és a Bükköt.

Kékesi tanösvény túra

Vasárnap a Kékes tanösvényt szakavatott vezetéssel járhatják be a túrázók. A túra különlegessége, hogy érinti hazánk egyetlen őserdejét, a Kékes Észak Erdőrezervátumot. A 8 és fél kilométeres túra délelőtt kilenc órakor indul a csúcskőtől, mintegy 410 méter szintkülönbséggel kell számolni, a terveke szerint 4-5 óra alatt járják majd végig. A programra előzetesen péntekig lehet online jegyet vásárolni.

Esztáz-kői barlang túra

Pénteken két alkalommal is indul rövid, mintegy 30 perces túra. A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A barlang hőmérséklete 9-10 fok körül alakul, vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt találhatóak. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára, a rövid túra résztvevőinek ezeken kívül csak túraruházatra van szüksége.

Bél-kői E-bike túra

Pénteken a Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönzőtől induló túra a Fátyol-vízesést, a Szalajka-forrást érintve a Bél-kői tanösvény után az Őr-kő, Olasz-kapu érintésével ér vissza a kiindulópontra. A rendszeresen meghirdetett túrák célja a környék különleges értékeinek bemutatása. A 40 km hosszú táv legmagasabb pontja 914 méteren, a legalacsonyabb 362 méteren található. A délelőtt 10 óra előtt induló kirándulás egész napos élményt kínál, hiszen a tervek szerint délután öt órára térnek vissza a Szalajka-völgybe.

Az országban harmadikként létrehozott Bükki Nemzeti Park további programokat kínál hétvégére, érdemes felkeresni weboldalukat, ahol hasznos információkkal szolgálnak ezekről.

Mátrai kis madarász

Végül egy jövő héten induló programra is lehet még jelentkezni, a 15 alkalomból álló „Mátrai kis madarász” foglalkozásokra. A gyermekek megismerkedhetnek a Mátra különleges madárvilágával, a madárvonulással, a madáretetés szabályaival, részt vehetnek madárgyűrűzési bemutatón. A madarak világát nem csupán a Harkály házban ismerik meg majd a résztvevők, három alkalommal terepi madarásztúra is szerepel a kínálatban. A programok minden kedden délután kezdődnek, és elsősorban a 10-14 éves korosztályt várják.

 

2021. szeptember 17.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt fotó: Czímer Tamás