Útmenti gránitkereszt fogadja az érkezőket és búcsúztatja a települést elhagyókat a kicsiny zsákfalu, Fedémes elején. Válóci István polgármestertől megtudtuk: a község túlsó végén, a közepén és természetesen a temetőben áll már kőkereszt, ám az újabb részen, a felvégen, ez idáig nem volt. Az itt élők már régóta hiányolták, s mondogatták is, hogy szeretnének az út mellé egyet, mert hisznek abban, hogy áldást hoz az erre járókra és a helyiekre.

A kereszt megszentelésére összegyűlt a falucska apraja-nagyja. A helyi kezdeményezés mellé sokan odaálltak, Fedémesről elszármazottak és ismeretlen adakozók is támogatták az ügyet. Az önkormányzat is segített, így az eredetileg elképzelt fakereszt helyett végül egy csodás, időtálló gránitkeresztre sikerült összegyűjteni a szükséges forrást.

A helyi képviselők egy régi, lebontott garázs helyén önkéntes munkával elkészítették a betonalapot, s később kis hidat, korlátot, lépcsőt is kialakítanak majd itt, a környezetet pedig parkosítják.

A fedémesiek versekkel, közös énekléssel, virágokkal, mécsesekkel fejezték ki örömüket, hálájukat: már a felvégen is kereszt hirdeti Jézus jóságát!

Most már kimondhatjuk mikor beérünk a faluba, hogy „Isten hozott!” – fogalmaz Kovács Károlyné Juliska, a keresztállítás egyik ötletgazdája. Magasházi Valéria, a keresztállítás másik elindítója hozzátette: most már azokat az idős embereket is fogadja valaki, akik egyedül élik mindennapjaikat. Tóth Ferencné Katika az adománygyűjtést szervezte, s mint mondja, maga is meglepődött mennyien támogatták az elképzelését, az utcán is megállították, hogy megkérdezzék, miként adakozhatnak a nemes célra. Molnár Gábor képviselő is aktívan részt vett a folyamatban, ő volt a szervezés motorja, az alapépítés irányítója, s a kőfaragókkal is ő tartotta a kapcsolatot. Nagyon sokat köszönhetünk neki, tevékenysége végig példamutató volt.

(Balról jobbra:) aA két ötletgazda, Magasházi Valéria és Kovácsné Juliska, és az adománygyűjtés szervezője, Tóth Ferencné Katika

A településen hagyománya van a társadalmi munkának, mondja a polgármester: rendszeresen szerveznek szemétszedési, temetőtakarítási, környezetrendezési akciókat. Az új kereszt a falu büszkesége, melyért köszönet illet minden támogatót.

 

Az eseményen elhangzott az útszéli kereszthez szóló ima is:

“Én édes Jézusom könyörögve kérlek,
Ha erre járok utamat kísérjed.
Tekints le kérlek az erre haladókra,
Add áldásodat, az itt utazókra,
Ha szentkereszted előtt némán leborulok,
Hallgasd meg imámat, most csak Veled vagyok.
Csak némán nézlek szememből könny pereg,
Olyan boldog vagyok, hogy itt lehetek veled.
Kérlek segíts atyám, védj meg minden bajtól,
Óvj a szélvihartól, védj az út porától.
Atyai palástod, őrizze a testem,
Szerető irgalmad vezéreljen engem.
Segítsd ki erre jár, fogd meg a két kezét,
Hogy úti célját ne tépje semmi szét.
És ha utam végén megpihenni térek,
Drága jó Jézusom megköszönöm Néked!”

2021. 11. 03.
Kékes Online, Burián Orsolya