2000 óta minden évben február 4-én tartjuk a Rákellenes világnapot. Ez az esemény és a köré szervezett programok ország- és világszerte felhívják a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, diagnosztikájára és kezelésére, valamint a szervezetek, közösségek és egyének által a betegség globális hatásának csökkentésére tett kötelezettségvállalásra. Cikkünkben nem csak a világnapról, de a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének munkájáról is mesélünk.

A többnyire rosszindulatú daganat (közismert szóval rák) nem egyetlen betegség, hanem több mint 200 féle összetett megbetegedés összefoglaló neve. Rendszerint több tényező, és több, a genetikai állományban bekövetkezett változás indítja el a folyamatot. A szervezet bármely sejtjéből kiindulhat a szabályozatlan sejtburjánzás. Daganatos betegségről akkor beszélünk, amikor a testünkben keletkező rendszertelen sejtek a szervezet védelmi rendszerén átjutva elváltozásokat okoznak. A rosszindulatú daganat sejtjei a vér- és nyirokrendszeren keresztül elvándorolhatnak a szervezet távolabbi helyeire is, ahol megtelepedhetnek és újabb szabálytalan, ellenőrizetlen sejtszaporulat útján az egészséges sejtektől oxigént és tápanyagot elvonva áttétet képezhetnek.
A daganatos megbetegedések miatti halálozás aránya az összes halálozásból 25% Magyarországon. A rosszindulatú daganatok közül általánosságban mindkét nem körében a légcső, hörgő és tüdő daganata okozza a legtöbb halálesetet. A daganatos halálozások csökkentése érdekében fontos a szűrés és az önvizsgálat.

A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének elnökét, Tóth Lászlónét telefonon értük el, aki nagy örömmel mesélt közösségük munkájáról.

A helyi alapszervezetet tíz évvel ezelőtt, 2012-ben alapították, mely rengeteg tagot számol mind Gyöngyösről, mind a környékbeli településekről. Tóth Lászlónével folytatott telefonbeszélgetésünk során az elnök hangsúlyozta, hogy milyen fontos a közösség életében a mozgás és a természetjárás, így ennek jegyében a helyi, városi rendezvényeken túl rendszeresen szerveznek sétákat, utazásokat, valamint könnyebb, rövidebb gyalogtúrákat a Mátrában. Véleménye szerint a szabadban töltött idő, a friss levegő és a nyugtató környezet, valamint a szeretetteljes, segítőkész, jó hangulatú szívélyes társaság nagyban hozzájárul a betegség leküzdéséhez és a gyógyulás folyamatát segítő tényezőkhöz.


Az alapszervezet tagjai által tartott üléseken és taggyűléseken túl a szervezett programok között számos érdekes lehetőség is szerepel, mint például fürdőtúrák, városi séták, szemétszedő akciók, gombaszedéssel egybekötött erdei séták, tornák és egyéb mozgásprogramok, összejövetelek és kézműves foglalkozások is, mint a gyöngyfűzés.

A rózsaszín gyöngyökből fűzött karkötő a HPV elleni küzdelmet szimbolizálja és az az üzenete, hogy nincsenek egyedül a nőgyógyászati daganattal érintett nők. A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének munkája és mindegyik programja arra hivatott, hogy széles körben felhívja a figyelmet a betegség megelőzésére, annak felismerésekor a gyógyítás és az utókezelések lehetőségére, valamint hangsúlyozni a tényt, mely szerint egyetlen hasonló betegséggel élő társuk sincs egyedül.

„Tagságommal már hosszú évek óta erősítem a Gyöngyösi Rákellenes Liga csapatát, ahol nagyon kedves embereket ismeretem meg, új barátokra és túratársakra tettem szert. 2006-ban kezelt daganatos eredetű betegségemet követően csatlakoztam a gyöngyösi alapszervezethez, melynek köszönhetően azóta számos új ismerettel lettem gazdagabb a kórt illetően. Nővérem, Ilonka is tagja a társaságnak, őt 2005-ben műtötték hasonló problémával. Csapatunkkal minden évszakban rendszeresen túrázunk a Mátrában, nagyon fontosnak tartjuk a mozgás és a rehabilitáció alábbi válfaját. A túrákon túl is gyakran vagyunk közösségünkkel a természetben séták, szabadtéri piknikek és közös utazások formájában. Nagyon szerencsés vagyok, hogy e fantasztikus kis csoport tagja lehetek, hiszen a hozzám hasonló problémákkal harcoló kedves emberek társaságában jóval könnyebb és hatékonyabb volt a gyógyulás, a remek programoknak köszönhetően pedig mindmáig találok magamnak elfoglaltságot” ⁃ nyilatkozta a Gyöngyösi Rákellenes Liga alapszervezetének lelkes tagja, Bársonyné Edit.

A Gyöngyösi Alapszervezet további hírei, munkássága és közelgő programjai megtalálhatóak a Magyar Rákellenes Liga honlapján, valamint a közösségi oldalakon nyilvános csoport formájában.

 

2022. február 4.

Demecs Norbi

Felhasznált források: Magyar Rákellenes Liga, Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete, Házipatika

Fotók: Gyöngyösi Rákellenes Liga Facebook-csoport