A Detki Almárium olajait sokan kedvelik, ám az elmúlt évben számos újdonsággal jelentek meg, így lekvárokkal, szörpökkel. Őzse Erik tulajdonossal beszélgettünk.

Az almás csatnit egyszerűen nem lehet abba hagyni, de már ott sorakozik a fahéjas szilvalekvár is. Nehéz ennyi finomságnak ellenállni, és akkor még nem beszéltünk a fahéjas cukrozott dióról, vagy sárgabarackmagról. A klasszikus olajok mellett egyre több újdonság jelent meg kínálatukban. Mennyire vevők a vásárlók ezekre?

Az elmúlt két év számunkra sem volt egyszerű, a klasszikus vásárok elmaradtak, nem volt lehetőségünk találkozni vevőinkkel. Akik már korábban megismertek, azok keresnek bennünket személyesen, vagy online formában is. Kétségtelen, a korábban megszokott termékek mellett hihetetlen sikert aratott a Hagymás-Almás csatni, nem győzünk eleget készíteni belőle, olyan nagy az érdeklődés. Ennek érdekessége, hogy a receptet erdélyi barátomtól kaptam, ez alapján készítjük mi is. Emellett a lekvárjaink is nem várt népszerűségre tettek szert. Nagyon örülünk annak, hogy a klasszikus olajok mellett van érdeklődés az új termékekre is.

Mielőtt az olajokra térnénk át, beszéljünk kicsit a különlegességnek számító őrleményekről, azt gondolom, sokan nem tudják, ezeket valóban mire is lehet használni!

Az őrleményeket valóban kevéssé ismerik még az emberek, a sárgabarack őrlemény például süteményalapnak kiváló, a marcipános íze miatt, akik használják, nagyon szeretik. Ezt elsősorban azoknak ajánljuk, akik gluténérzékenyek, ugyanis ezek az őrlemények nagyon jó liszt helyettesítők. A tökmag őrleményt nagyon magas fehérje tartalma miatt is választják. Az őrleményt bele lehet tenni müzlibe, joghurtba is, érdemes kipróbálni.

Újdonságunk a mák- és diókrém, ami kiválóan alkalmas süteményekbe.

Most a Téli Álom termékünket ajánljuk, ami egy sütőtökös, almás, fahéjas lekvár. Ezek a tél ízei, így ez valóban különlegesség, érdemes megkóstolni.

Nem kerülhetjük meg az olajokat sem, hiszen ezzel indult a Detki Almárium. Miért hasznos ezek rendszeres fogyasztása?

A hidegen sajtolt, vegyszerektől mentes sárgabarackmag olaj a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt nagyszerűen regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Jótékonyan hat bármely bőrtípusra. Gazdag vitaminforrás, melynek igen magas A- és C-vitamin tartalma az egyik legfontosabb tulajdonsága. Növeli a sejtek élettartamát. Az olajat azonban nem csak kanalazni lehet, vagy inni, hanem kenni is. Száraz olaj, mely masszázshoz is kiváló, nem hagy ragacsos érzetet használatkor. Segít a baktériumok, vírusok által okozott fertőzések leküzdésében. Fogyasztásával sokat lehet tenni egészségünk megőrzéséért. Kínálatunkban tökmag-, pirított és natúr tökmagolaj, máriatövismag-, kökénymag-, mák-, dió-, lenmagolaj található. Szintén újdonságunk a pirított dióolaj. Mindenképpen emeljük ki a mákolajat magas foszfor tartalma miatt, ez ugyanis kiváló csontregeneráló és csontépítő hatással bír. Emellett jótékonyan hat az idegrendszerre, erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, normalizálja a vér koleszterinszintjét. A máriatövismag-olajnak a méregtelenítésben van kiemelkedő szerepe. A máj különböző betegségeinek gyógyításában nyújthat segítséget azoknak, akiknek ilyen problémájuk van. Rendszeres használata, csökkentheti a káros anyagok hatásait a májban, méregtelenít és elősegíti a regenerálódást. Segít az emésztésben, ez által csökkentheti a puffadást. A málnamag-olaj csökkenti a ráncokat és javítja a bőr hidratáltságát. Támogatja a bőrsejtek megújulását és hatásos kezelést biztosít az érett bőr számára. Magas A-vitamin tartalma miatt segít különböző bőrproblémák esetén, mint az ekcéma és a pikkelysömör. Erősíti a bőrt és enyhíti a hámlást és bőrviszketést. Említsük meg még a dióolajat, amely összetevőinek köszönhetően számos probléma esetén jótékonyan alkalmazható. Vitaminokban, ásványi anyagokban, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj. Fogyasztása serkenti az agy működését, ezért koncentrációs zavarokkal küzdő gyerekeknél is alkalmazható. Erősíti a szívet, javítja az idegek működését, a vérkeringést. Hatásos ízületi gyulladásos panaszoknál, emellett bőrtápláló hatású, masszázsolajként is használatos.

 

2022. február 5.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Detki Almárium