Kevés olyan ember van hazánkban, aki ne ismerné a közönséges cickafarkat, hiszen tavasztól egészen késő őszig minden hazai település utcáinak árokpartján ott díszeleg a fehér szirmú, egyébként számos problémára gyógyírt jelentő, sokrétű gyógynövény. Cikkünkben erről az ősi csodaszerről mesélünk, melyet nem véletlenül választottak 2022-ben az év gyógynövényévé.

A közönséges cickafark, vagyis az achillea millefolium az egyik leggyakoribb hazai vadvirág. Mivel viszonylag igénytelen, jól bírja a szárazságot, gyorsan szaporodik és könnyedén lép szimbiózisba más növényekkel, szinte minden árokparton, útszélen vagy parkban találkozhatunk példányival. Vadon növő rokonai közül elsősorban a mezei cickafarkkal és a sziki cickafarkkal találkozhatunk a természetben, de napjaikban már számos nemesített változatát forgalmazzák. Egyes példányai, például a jószagú (sárga) cickafark akár 1,5 méter magasra is megnőhetnek, melyek az angol stílusú kertek kedvelt elmei.

Az Év Gyógynövénye kezdeményezés

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Szakosztály tagjai között a gyógynövények iránt érdeklődő gyakorló gyógyszerészek, a gyógynövények kutatásával foglalkozó és a hatóságoknál tevékenykedő szakemberek egyaránt megtalálhatóak. Közös törekvésük, hogy a lakosság a megbízható információkon kívül az egészség megőrzésében, a betegségek kezelésében, gyógyításában hasznos, jó minőségű termékekhez is hozzájuthasson. A Szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.
Ennek jegyében a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

A gyógynövények fontossága

A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek,a növényi molekulákból kifejlesztett gyógyszervegyületek több százra tehető. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő van forgalomban.

Az achillea millefolium

A cikafarkat vagy ezerlevelűfüvet ősidők óta ismerik az autentikus orvoslásban. Eurázsiában történő sikeres gyógyászati felhasználását követően az egész világon elterjedté vált. Az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövény, hiszen számos problémára jelent gyors és hatékony gyógyírt. A következő betegségek esetén alkalmazhatjuk (a teljesség igénye nélkül): a növénynek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást tulajdonítanak. A cickafark különböző gyógyszeres kezelések hatását erősítheti például: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, vérzékenység, emésztőrendszeri zavarok.

Belsőleg: Tüdőbetegségek, torokgyulladás, gümőkór, légcső, gyomor- és bélhurut, magas láz, epehajtás, vese- és húgyhólyaggyulladás, epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs, étvágytalanság, gyomor- és bélfekély, női betegségek, menstruációs görcs vagy erős vérzés, különböző vérzések, esetleg prosztatabántalmak, visszértágulat, vérszegénység, valamint magas vérnyomás esetén.

Külsőleg: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, ekcéma, aranyér, fogíny- és , valamint hüvelyöblítés esetén alkalmazzák.

Évelő növény, jól bírja fagyokat. Szárának hossza változó, de általában 20–100 cm-re nő meg. Levelei lándzsásak vagy szálas lándzsásak, 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat. – Innen is ered népes elnevezése, az ezerlevelűfű. Virágai sugárvirágok, melyek 4–9 mm széles sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek 4-6, fehér vagy rózsaszín sugárvirágból állnak. A növény minden része kellemes illatot áraszt. Rovar és önmegporzású elterjedését a szél és a hangyák is segítik. Változatos formavilágú faj. A dombvidéktől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken előfordul. Több száz vegyületet azonosítottak a növényben: kék színű proazulént tartalmazó illóolaj, achillein glukoalkaloid, keserűanyag, cseranyag, aconitsav, konitsav, aszparagin, glikozidok, zsírosolaj, gyanta, szénhidrát, vas, kén, nátrium, kálium, magnézium, mész.

Fontos kiemelni, hogy a gyógynövényeket, gyógyfüveket és gyógyteákat is minden esetben szakértő javaslatait követve, várandósság és szoptatás, valamint ismert krónikus betegség esetén kizárólag orvosi javaslatra fogyasszuk.

 

2022. február 5.

Demecs Norbi

Felhasznált források: Gyógynövények nagykönyve, Magyar Gyógyszerkönyv, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság