Minden évben középiskolás, főiskolás és egyetemista diákok ezrei vesznek részt a nyári munkákban, pénz- és tapasztalatszerzés céljából.

A munka törvénykönyvének a fiatal munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseit akkor is alkalmazni kell, ha a 18. életévét be nem töltött fiatalt nem munkaviszony, hanem egyéb polgári jogviszony keretében (pl. megbízási, vállalkozási szerződés) foglalkoztatják. Gyakran jelent problémát, hogy a 18. életévét még be nem töltött személy munkaszerződésének megkötéséhez hiányzik a törvényes képviselő (többnyire a szülő) hozzájárulása.

Az itt elérhető tájékoztató azokat a munkajogi szabályokat összegzi, amelyek ismerete segítheti a diákokat abban, hogy megismerhessék az alapvető munkavállalói jogaikat és az esetleges jogsértések esetén azt is tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért.

A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet. A fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódó munkavédelmi tájékoztató ide kattintva olvasható.

2022. 06. 26.
Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal
Fotó: Karolina Grabowska képe a Pixabay-en