Aldebrőn pénteken kezdődik az V. Debrői Gitárnapok, ami egészen vasárnap estig kínál különleges zenei élményt. Szombaton pedig irány a Kisnánai vár, ahol a hagyományos baracknapon lehet ellesni a lekvárfőzés rejtelmeit. A Felső-Mátrában a Kerekerdő színház szórakoztatja szombaton az érdeklődőket.

Debrői Gitárnapok

Aldebrőn pénteken 19 órakor Ács Dominika fuvolaművész és Bögös Dániel gitárművész fuvola-gitár koncertje kezdődik a Római katolikus templomban. A műsorban többek között Paganini, Piazzolla, Bartók Béla művei csendülnek fel. Szombaton 16-án is este 19 órakor kezdődik a műsor, Németh Klaudia gitárművész koncertjének a feldebrői Római katolikus templom ad otthont. A vasárnapi záró eseménynek ismét Aldebrő a helyszíne, 19 órától Seres Borbála gitárművész koncertjére várják az érdeklődőket. A rendezvényekre a belépés díjtalan, Aldebrőn a templomkertben kivetítőn is lehet majd látni a koncerteket. Az elmúlt évben új helyszínnel bővült az esemény, így ebben az évben is szerepel a kerecsendi Római katolikus templom a helyszínek között, szombaton négy órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium gitáros növendékeinek koncertjét lehet élvezni. .

 

Kisnánai baracknap

Szombaton immár 17. alkalommal főzik a sárgabaracklekvárt Kisnánán. Akiket érdekel, azok belépőjegy nélkül nézhetik végig a lekvárfőzés folyamatát, a darabolástól kezdve egészen az üvegbe töltésig. A várba természetesen belépőjegyet kell váltani. Érdemes megemlíteni, hogy Kisnánán a gyümölcstermesztésnek komoly hagyománya van, a helyi általános iskola kertjében több mint 100 éves ősbarackos található, ez szerencsére máig terem. Ennek egyik titka, hogy őseink rájöttek, ha vörös szilvába oltják a barackot, akkor tovább megmarad a tenyészideje, és így nem 30-40 éves fákról, hanem 100 éves fákról beszélhetünk, tudtuk meg Kakuk Évától, a rendezvény egyik szervezőjétől. Elmondta, már előzetesen készülnek, hogy aki szeretne lekvárt venni, azoknak már kész portékát kínáljanak. Helyben mintegy 30-35 kiló barackból készül a lekvár, amit természetesen herőcével, palacsintával lehet majd megkóstolni, sőt az igazán édesszájúak palacsintaevő versenyre is benevezhetnek. A kisnánai herőce – vagy ahogyan másként ismerik csöröge – attól is lesz szép hólyagos, hogy kerül bele egy kis fehérbor. Érdemes tehát útra kelni, hiszen a roppanós, finom édesség és a friss, aranylóan sárga baracklekvár elsőrangú párosítás. Közben pedig megnézhetjük, hogyan kerül az üstbe a barack, mennyi ideig kell főzni, hogy elérjük a kívánt állagot. A végén biztosan legalább egy üveg lekvárral távozik a látogató, hiszen a kisnánai baracklekvár valóban egyedi különlegesség.

Kerekerdő színház – Mátraszentimre

Mátraszentimrén a Kerekerdő színház szombaton vígjátékra invitálja az érdeklődőket. Hármasban a legjobb címmel Greguss Bernadett, Xantus Barbara és Magyar Attila szórakoztatja majd a nézőket. Érdemes a következő két hétvégét is beírni a naptárba, július 23-án Operettgála lesz, majd július 30-án Varga Miklós 60 címmel, Varga Miklós és lánya Varga Vivien várja a publikumot. Valamennyi program este hét órakor kezdődik, és ingyenesen látogatható.

 

2022. július 15.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció, Pixabay