Magaslati levegő, hegyvidéki legelők, csodás panoráma, hűvös, árnyas erdők, exkluzív lehetőségek, na és persze korszerű panorámalift. Mindez azokra vár, akik szombaton, a Libegő éjszakáján a Felső-Mátrába, azon belül is a mátraszentistváni síparkba látogatnak.

A mátraszentistváni sípark a felső-mátrai falvak ölelésében terül el, mintegy 700-800 méteres tengerszint feletti magasságával, sajátos mikroklímájával egyedülálló gyöngyszem a térségben. Bátran mondhatjuk, hogy ez Magyarország legmodernebb és egyik leghangulatosabb sípályarendszere is egyben, ahol telente 40-50 ezer síző hódolhat szenvedélyének. A legkorszerűbb infrastruktúra mellett mára az egykoron szebb napokat látott vadvirágos kaszálók egyik őrzője lett a sípark. Régi képeslapok tanúskodnak arról, hogy a trianoni országhatárainkon belül hangulatában talán ez a táj állhatott legközelebb a Kárpátok alacsonyabban fekvő alhavasi, szubalpin zónáihoz. Mi is lehetne ennél alkalmasabb hely manapság a síelés elsajátításához és rendszeres űzéséhez? De arra is méltó a helyszín, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban mátrai túránkat éppen innen a nyílt, zöldellő hegyoldalról kezdhessük meg.

Irány a Mátra!

Számos érv is szól amellett, hogy szombaton érdemes ellátogatni a mátraszentistváni síparkba liftezni egyet, valamint a kapcsolódó programokhoz csatlakozni. 2018-ban épült fel hazánk első, korszerű, négyüléses felvonója, ami nem csak rendkívül kényelmes, de a környék legmagasabban fekvő libegője is egyben. A felvonó alkalmas síszezonon kívül gyalogosok, kerékpárosok szállítására egyaránt, melyet a hómentes időszakban, ilyen exkluzív alkalmakkor van lehetősége kipróbálni azoknak, akik egy fantasztikus élmény részesei szeretnének lenni. Egy igazi kánikulai napon üdítő program lehet itt libegőzni a frissen kaszált széna fölött, elsétálni vízparti pihenő mellett, letekinteni a csodás panorámára, majd harapni egy falatot a hütte teraszán.

Libegés egy egész napon át

Szombaton 11 órától egészen 20.30-ig lesz igénybe vehető a panorámalift. A sípark házigazdái egész napos kikapcsolódással várják vendégeiket a Felső-Mátrában, a libegőzésen túl kísérő programokkal. A panorámaliftről csodálatos, mondhatni páratlan panoráma nyílik majd a Mátra hegyein túl a Karancs-Medves vidékére, valamint az Alacsony- és a Magas-Tátrára is. Bátran ajánlott a naplementét a lift valamelyik üléséből megcsodálni, ahogy éppen Ágasvár csúcsa mögött bukik majd alá az izzó korong.


Vezetett gyalogtúra

Évek óta hagyomány, hogy a Libegők éjszakája programhoz vezetett gyalogtúra is csatlakozik a síparkban. Azon érdeklődők számára alkották meg ezt a programot, akik a liftezést más aktív sportággal is össze kívánják fésülni ezen a napon.

A „Libegőn innen és túl” című vezetett gyalogtúra során a program egy csoportos, közös utazással kezdődik a felvonó alsó állomásáról a fölsőre, ahol a túrázók a gyönyörű kilátást csodálhatják meg. A síparkból a Három falu templomához, majd a Piszkés-legelőre vezet a gyalogút, miközben a Mátra ezernyi csodája fogadja az utazókat.
A könnyű, mindössze néhány órás program a Vörös-kő kilátó megtekintésével, valamint Mátraszentistván megismerésével zárul, bemutatva a helyi értékeket, szokásokat és hagyományokat egyaránt.

A túrán való részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, az információk és a jelentkezés ide kattintva érhető el.

A programokhoz minden látogatónak felejthetetlen élményeket, jó szórakozást kívánunk!

 

2022. július 15.

Kékes Online

Fotó: Demecs Norbi