1945-ben még 1850 állandó lakosa volt a három felső-mátrai településnek, Mátraszentimrének, Mátraszentlászlónak és Mátraszentistvánnak. Az 1947-es szlovák-magyar lakosságcserét követően azonban szinte kiürültek ezek a falvak, s mindössze 650 lelket számláltak. A 75 évvel ezelőtt történtekre emlékeztek a hétvégi, mátraszentimrei falunapon, az eseményre Gömörpanyitról és Otrokocsról is érkeztek vendégek.

Az egybegyűlteket Mátraszentimre polgármestere, Előházi Péter köszöntötte, majd Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke mondott beszédet, mely szlovákul is elhangzott.

Többek közt szólt arról is, hogy az áttelepülés végleg megváltoztatta a képét a magyarországi szlovák településeknek. Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván lakosainak kétharmada települt át szlovák falvakba 1947-ben. E három felső-mátrai település lakosainak száma ezt követően jelentősen lecsökkent, hiszen míg 1945-ben 1850 állandó lakost számláltak, az áttelepítést követően már csak 650-et. Hozzátette, öröm látni, hogy napjainkban a lakók egy része még őrzi a szlovák gyökereket. Kiemelte, hogy a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működő Zakupszky László Általános Iskolában közel 40 gyermek tanulhat szlovákul, de a nemzetiségi önkormányzat programokkal, kiadványokkal, s a tájházban fellelhető emlékekkel is bemutatja a hagyományokat, szokásokat.

A szlovák tájház

A rendezvényen Otrokocs és Gömörpanyit polgármesterei is köszönetet mondtak a meghívásért, s emlékeztettek rá, e két település az, melyre 75 esztendővel ezelőtt a legtöbben érkeztek a felső-mátrai falvakból. Mint mondták, mindig szívesen tesznek eleget a meghívásnak, hiszen ilyenkor rég nem látott barátok, rokonok ölelhetik át egymást újra.

Az eseményen Jakab Krisztina díszpolgári címet vehetett át, melyet Mátraszentimre önkormányzata adományozott számára a közösségért végzett több évtizedes munkásságáért, a település hírnevének öregbítéséért.

A méltatásban elhangzott, tanulmányait a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán folytatta, majd az egri, korábbi nevén Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán magyar nyelv és irodalom szakon diplomázott. Mátraszentimrén 1990-ben állt munkába, s annyira megszerette a felső-mátrai falvakat, hogy szlovák tanítói szakra is beiratkozott, melyet Esztergomban végzett el.

A település meghatározó személyisége lett, s 14 éven át igazgatóként is munkálkodott a mátraszentimrei általános iskolában. Az intézmény az ő kezdeményezésére kapta meg a Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda nevet. Megszámlálhatatlan rendezvényt szervezett, több sikeres pályázatot bonyolított le, melynek köszönhetően jelentősen fejlődött az iskola. A település kulturális életében is kiemelkedő szerepet vállalt, az ő keze munkáját dicséri például a szlovák tájház első berendezése, de az ő ötlete alapján valósult meg a Kerekerdő színház is. Értékteremtő tevékenysége elismeréséül díszpolgári címet érdemelt.

A falunap kulturális és színpadi programokkal folytatódott.

2022. augusztus 10.

Korepta Lilla