Különleges tárlat nyílt a gyöngyösi Vachott Sándor Könyvtárban, Barbie babák mellett babaház kellékek is színesítik a kiállítást. A könyvtár munkatársa, Szalai Nikolett gyűjteményének egy részét mutatják be az érdeklődőknek, akivel arról is beszélgettünk, hogyan kezdte el a babákat gyűjteni.

A Barbie babáknak több mint hatvan éves múltja van, ma már legenda, hogy egy amerikai asszony, aki a Mattel játékgyártó vállalat alapítójának felesége volt, hogyan fedezte fel – később a lányáról elnevezett – babát. Az első Barbie baba még fekete-fehér csíkos fürdődresszben jelent meg, a játék nagyon gyorsan népszerűvé vált a kislányok gyerekszobáiban. Az évtizedek folyamán számos alakban lépett az üzletek polcaira Barbie, a babához pedig természetesen lett ház, autó és sok egyéb kiegészítő.

A Barbie babák világsikere töretlen, ma is több gyerek otthonában található meg. Ön hogyan kezdett bele a babák gyűjtésébe?

Mint oly sok kislány esetében, nekem is volt Barbie babám, már 2 éves koromban megkaptam az első darabokat és öt évesen Barbie házat kértem a szüleimtől karácsonyra. Később rokonaim is kedveskedtek további babákkal. Összesen 21 Barbie-t kaptam. Ezért nagyon hálás vagyok a családomnak, és ezeket meg is őriztem. Két évvel ezelőtt, a 30. születésnapomon nosztalgikus hangulatban nézegettem gyermekkorom kedvenceit és akkor gondoltam, hogy elkezdem gyűjteni őket. 2020 decemberében tettem szert az első általam vásárolt Barbie-ra, egy 1993-as modellre. Azóta is az 1990-es évek Mattel babáit keresem, amik számomra a legértékesebbek. Vettem gyűjtőktől, közösségi oldalon fellelhető csoportok tagjaitól és külföldről is. Összesen 37 babám van. Nem tervezek jelenleg többet, mert egyrészt tárolni is kell ezeket, másrészt pedig a beszerzésük is megterhelő anyagilag. Az országban egyébként sok gyűjtő található, vannak, akiknek a gyűjteményei sokkal nagyobbak, vagyis látható, hogy nem vagyok egyedül ezzel a szenvedéllyel. Az én érdeklődésem központjában a karácsonyi és a sellő Barbiek állnak.

Honnan jött az ötlet, hogy a nagyközönség is megismerje az 1990-es évek babáit?

Tavasz végén a gyöngyösi Arany János Általános Iskola könyvtárosa, Hunyady Katalin vetette fel, hogy mutassuk be a babákat az alsó tagozat három évfolyamának. A kiállítás nagy sikert aratott a diákok és a tanárok körében egyaránt. Ezt követően került szóba, hogy érdemes lenne a kiállítást a könyvtár gyermekrészlegében is bemutatni egy tárlat keretében. A kiállításon összesen 24 Barbie látható babaház kellékekkel, újságokkal, könyvekkel és egyéb kiegészítőkkel. Az élet néha egészen érdekes dolgokat produkál, hiszen két Barbie könyvre pont a könyvtár akkor még ingyenesen elvihető könyvinek polcán bukkantam.

Van kedvenc babája?

Nekem mindegyik kedves. Szerencsére a párom is elfogadta a szenvedélyem, így tőle például Barbie adventi kalendáriumot kaptam. Jó érzés látni, hogy nem csak a mi korosztályunk szereti ezeket a babákat, hanem kortól függetlenül mindenkinek tetszik. Remélem, hogy a mostani generáció is olyan szeretettel gondol majd vissza gyerekkora játékaira, ahogyan én őrzőm végtelen hálával a babákat.

 

2022. szeptember 19.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás