Gyöngyös neve elválaszthatatlan a Vidróczkitól, a város kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be. Hat évtized már egy emberöltő, mintegy 22 ezer nap. Ombódi Andrást, az együttes vezetőjét arra kértük, röviden vázolja fel az együttes gazdag múltját.

– Vidróczkisnak lenni életforma. A népzene és a néptánc az elmúlt hat évtized alatt nem csak a néptánccsoport tagjait, hanem a nézőközönséget is hagyományszeretetre és tiszteletre tanította. A Vidróczki Néptáncegyüttes története 1951-ig vezethető vissza, amikor a MÁV Kitérőgyártó Vállalat elődjeként működő Váltó- és Kitérőgyártó Üzemnek néptánccsoportja is volt. A néptánccsoport szakmai vezetője 1951-től Zeltner Imre volt. Az együttes történetének másik ága a gyöngyösi Városi Művelődési Ház néptánccsoportja, melynek gyökerei a mátrafüredi általános iskolához nyúlnak vissza. Ezzel egyidőben, harmadik ágként, az Abasáron állomásozó honvédség csoportja is jelen volt. A közös csoport támogatását 1962-től a Gyöngyösi Városi Művelődési Ház vállalta. A múltban nem megkerülhető Vásárhelyi László szerepe, aki először támogatta azt az elképzelést, hogy sokkal többet érhetnek el a tánccsoportok, ha egyesülnek. A művészeti közösség 1965-ben vette fel a Vidróczki Néptáncegyüttes nevet. Jómagam pedig 1993-ban vettem át az együttes művészeti vezetését, először a Vidróczki táncosa, később pedig a Budapest Táncegyüttes tagja voltam. Az együttes eredményeiből jól látszik, hogy szinte alig volt olyan verseny, ahonnan díj vagy elismerés nélkül tértünk volna haza. Mindez annak is köszönhető, hogy az ország legjobb koreográfusai készítették a Vidróczki színpadi produkcióit.

A hatvanéves Vidróczki Néptáncegyüttes napjainkban is büszkén képviseli Gyöngyös városát országszerte, és a világba is elviszik jó hírét. Az együttes társrendezője a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválnak, melynek szellemisége, alapprogramja is a Vidróczkié, az eltelt két és fél évtized alatt Gyöngyösre hoztuk a világ legszebb néptáncait, 21 ország 65 együttesével. Büszkék vagyunk a Heves Megyéért kitüntetésre, arra, hogy kétszeresen birtokoljuk Heves Megye Príma Díját, valamint a Heves Megye Príma Közönségdíjat. December 2-án pedig ünnepélyes gálaműsorra várjuk az érdeklődőket Gyöngyösön.

 

2022. november 19.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás