A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület minden év november végén rendezi meg a Mátra konferenciát azzal a céllal, hogy a térség önkormányzatai, turisztikai szolgáltatói találkozzanak egymással, egyben tájékoztatást kapjanak az aktuális fejlesztésekről, érdekességekről, s lehetőség legyen kötetlen partnertalálkozókra is.

Az idei évben a mátraházai Hotel Ózon**** superior adott otthont a Mátra konferenciának. Több mint két év felújítás után alig három héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a szálloda, mely számos új szolgáltatással, kibővült szálláshely kapacitással várja a vendégeket.

A hétfői eseményre több mint 80 résztvevő regisztrált, köztük számos önkormányzat, helyi civil szervezet, szálloda és attrakció. Az egyesület mindig fontosnak tartotta a helyi termékek népszerűsítését, így a hagyományoknak megfelelően a vendégeket többek között Parádi vizek, a Szurdokpüspöki településen lévő Mátrai bivalyrezervátum termékei várták, az édességekről ezúttal a Balatoni Kézműves Lekvár és Szörp tulajdonosai gondoskodtak. Szintén a hagyományok jegyében helyi termékek is bemutatkoztak, így a konferencia alatt és a szünetben meg lehetett ismerni az Axis Bentonit Kft. termékeit, a visontai Nagy Mónika gyógyteáit, Szőllősi Ervinné mézeskalácsait, vagy a pásztói Varázsvölgy szörpjeit. Újdonságként bemutatkozott a gyöngyösi MustForyou bőrápolási termékcsalád, ami a kékfrankos szőlő szőlőhéjának, szőlőmagjának, valamint a szőlőmagolajának a jótékony hatásait zárja tégelybe. Mindezeket Tímár Tünde és családja készíti.

A konferencián Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Hoffmann Henrik, a családi kézben lévő Hotel Ózon tulajdonosa beszélt a szálloda felújításáról, az elmúlt két év fejlesztéseiről. Ezt követően Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, többek között beszélt arról a jelenlegi helyzetben új kihívások várják a szolgáltatókat is, ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek fejlesztései folytatódnak a Mátrában, s remélhetőleg a belföldi turizmusban meghatározó Mátra továbbra is a legjobbak között szerepel majd.

Az előadások között a résztvevők jó gyakorlatot is hallhattak a vendégfogadás, vendéglátás másként témakörben. A móri Möllmann Ház egyik tulajdonosa, Möllmann Eszter mutatta be vállalkozásukat, kiemelve a sváb hagyományok őrzésének különböző módjait. Ennek gyakorlati példájaként sváb süteményeket is hoztak magukkal.

2023-ban lesz 100 éve, hogy elhunyt a mátrai turizmus megalapítója, Hanák Kolos, ennek kapcsán Báryné Dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója Hanák Kolos életéről és munkásságáról tartott érdekes előadást. Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa arról beszélt, hogyan indult – szinte véletlenül – vállalkozása nyolc évvel ezelőtt. A hallgatók a bivaly egyedi tulajdonságai mellett azt is megtudták, milyen termékek készülnek a vállakozásban. Emellett hangsúlyos szerepet kapott a fajtamentés, hiszen egy évtizeddel ezelőtt már alig volt bivaly hazánkban, így ennek is elkötelezett híve Szalai Ferenc. Szántó László, az Axis bentonit Kft. tulajdonosa a bentonitról, mint különleges anyagról és a belőle készült termékekről beszélt. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezetője az aktuális fejlesztéseket mutatta be a Mátrában és a Bükkben. Magos Gábor, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében Az Antropocén kora, kihívások és válaszok címmel tartott érdekes és tanulságos előadást, rámutatva, hogy a természetjárás közben mi mindenre fontos figyelnünk. Nagy-Pataki Zsófia a pásztói Varázsvölgy projektet mutatta be, ami a Felső-Mátrából könnyen megközelíthető, így remek kirándulási célpont lehet az ott pihenőknek.

A konferenciát követően az érdeklődők megtekintették a Hotel Ózont, így bepillantást nyertek a szálloda újdonságaiba is, többek közt a tíz önálló villa kialakításába, de a hotel szobáit és a 2000 négyzetméterre bővült wellnesst is megnézhették. Az egyesület, tervei szerint, a következő évben több study tour programot szervez tagjainak, hogy a Mátra új attrakcióit alaposabban megismerhessék, hiszen ez a záloga annak, hogy a szálláshelyek vendégei felfedezzék ezeket, ezzel is népszerűsítve a belföldi desztinációk között vezető Mátrát. Mert magasan a legjobb! Minden évszakban irány a Mátra!

 

2022. november 30.

Kékes Online