2023. január 21. Kerítésre és vezetékekre dőltek a fák Szilvásváradon. Fotó: Szaniszló László

A felázott talaj és a csapadékos időjárás miatt sorra dőlnek ki a fák a Bükkben. Térségünk hivatásos és önkéntes tűzoltói folyamatos készültségben vannak és megfeszített tempóban dolgoznak a károk felszámolásán.

Bükkszék és Bátor, Szilvásvárad és Bélapátfalva között, illetve Bátor, Szilvásvárad, Szentdomonkos, Sirok és Mónosbél határában fák dőltek az útra, szalagkorlátra, illetve lelógó ágak veszélyeztették a gépjármű és a vasúti forgalmat

– tájékoztatta szerkesztőségünket a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Pénteken, valamint szombat délig

két helyszínen a fák távközlési vezetékekben, Szilvásváradon egy kerítésben és lámpaoszlopban okoztak kárt, Sirokban pedig egy villanyvezeték tartó oszlopot is eltört a kidőlt fa.

Az egri és pétervásárai hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel, kéziszerszámokkal távolították el a fákat.

A legtöbb beavatkozás Szilvásváradon és határában történt, a település önkéntesei eddig tíz alkalommal segítették a hivatásos egységek munkáját. 

Vezetékeket is megrongáltak a kidőlt fák Szilvásváradon. (Fotó: Szaniszló László)

Szaniszló László, a szilvásváradi önkéntes tűzoltóság elnöke, Szilvásvárad polgármestere kérdésünkre elmondta: a kidőlt fák a közúti és a vasúti forgalmat is veszélyeztetik Szilvásváradon, péntek este óta folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán kollégáival. A településen kerítésre és vezetékekre is dőltek fák, az Eger és Szilvásvárad útvonalon közlekedő vonat pályáján pedig – Bélapátfalva és Szilvásvárad között – eddig 5 kidőlt fát távolítottak el. Szaniszló László hangsúlyozta: mindenki csak kellő körültekintéssel induljon útnak a Bükkbe, a hó súlya alatt megroppanó faágak folyamatos veszélyt jelentenek, a fagy hiánya miatt pedig tövestől fordulnak ki a fák a felázott talajból.

Munkában a szilvásváradi önkéntes tűzoltók. Az Eger-Szilvásvárad útvonalon közlekedő vonat pályájáról távolítják el a kidőlt fákat január 21-én, szombaton. (Fotók: Szaniszló László)

Január 20-a, péntek este óta folyamatosan a károk feldolgozásán fáradoznak a hivatásos és önkéntes tűzoltók.

 

2023. január 21.

Korepta Lilla

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Szaniszló László