Szombat reggelre több mint 40 centiméteres volt a hó vastagsága Kékestetőn és Galyatetőn. Mutatjuk a mesebeli képeket.

A 2017-2018-as téli szezon óta nem volt komolyabb, hosszan tartó hótakaró a Mátrában. Igaz, jelentősebb hó most is csak a magasabb csúcsokon, Kékestetőn és Galyatetőn van.

Péntek este és ma délelőtt képeslapra illő hangulatot sikerült megörökítenünk Magyarország legmagasabban fekvő üdülőterületén, Kodály Zoltán kedvenc hegyvidéki településrészén, Galyatetőn.

A hó hírére sokan indulnak el most a hegyekbe, a Bakonyba, a Börzsönybe, a Mátrába, a Bükkbe és Zemplénbe olyan hazai településekről, ahol évek óta nem láttak havat vagy keményebb telet.

A havas területek látogatásának és az erdei túrázásnak azonban fontos szabályai vannak ilyenkor, amelyeket mindenképpen célszerű betartani! 

Ajánlott közösségi közlekedéssel felkeresni ezeket a helyszíneket (nem csak a Mátrában, minden érintett helyszínen),

az erdei túrázást pedig a napokban kerülni kell, s nyílt, szabad területeket érdemes látogatni, ahol nincs veszélye a hó súlya alatt leszakadó ágaknak.

A veszélyre nem csak a helyi erdészet, de nemzeti parkok és többek között a Magyar Természetjáró szövetség is felhívja a figyelmet.

Az elmúlt napok esőzései, valamint a havazás komoly terhelést jelent a természetnek.

Az esős területeken a felázott talaj, a havas területeken a fák ágaira rárakódott hó és jég jelent ebben a pillanatban komoly veszélyforrást. 

Amennyiben mégis természetjárással, szánkózással szeretnék tölteni az időt a havas régiókban, olyan területet válasszunk, ahol nem vagyunk kitéve balesetveszélynek!

Ezek lehetnek szélesebb nyiladékok, sípályák, tisztások és rétek, vagy olyan hegyi utak, ahol nincsenek hóval vagy jéggel terhelt, fejünk fölé magasodó fák. Továbbá semmiképpen sem érdemes csoportosan, hosszú távokat vagy nagy túrákat tenni még ezeken a területeken sem!

 

2023. január 21.

Demecs Norbi