Az immár 17 éves múltra visszatekintő Mátra Jövője Turisztikai Egyesület évadnyitó közgyűlését Mátraszentimrén tartotta. A szokásoknak megfelelően a tagok a közgyűlés előtt a környékkel ismerkedtek, így Galyatetőn kezdődött a program, ahol a Galya kilátóba sétáltak fel többen.

A napsütéses, ám szeles idő mellett még jeges hófoltok is kísérték az utat. Akik nem vállalták a sétát, azok a Turistacentrumban forró tea és kávé mellett várták a csapat többi tagját. Ezt követően a mátraszentimrei Mátra Ásványház különleges gyűjteményében ismerkedtek az egyesület tagjai Urbán Zoltán gazdag gyűjteményével, az ásványcsiszolás rejtelmeivel. A bemutató során nagy sikert arattak az UV fény alatt látható ásványok különböző színei.

A Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskola étterme adott otthont a közgyűlésnek, ahol elsőként Előházi Péter mesélt a települések múltjáról, így többek között arról, hogy az első morva telepesek a 18. században érkeztek ide, az első település a mai Mátraszentistván volt. Később, ahogy kinőtték a helyet, öt család átköltözött a mai Mátraszentimre területére, ami ma a közigazgatási központ és a legnépesebb település. Igaz, hogy ma már az 500 főt sem éri az állandó lakosság, a hétvégi házak és vendégházak száma viszont meghaladja az ezret.

A múltidézést hangulatos kisfilm tette teljessé, nem véletlen a szlogen „Vár a Hegyvilág!”. Csapó Gabriella, a település közművelődési referense bemutatta a hagyományos rendezvények mellett azokat is, melyek megújultak az elmúlt években, és felvillantotta, hogy idén milyen eseményekre várják majd a vendégeket, milyen újdonságokkal készülnek.

Elsőként – április 22-én – a tájházak napjára érkezik a tervek szerint az Ikarus 55 autóbusz a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület szervezésében. A vendégek a múltidézés mellett majd hagyományos szlovák ételt is kóstolhatnak. Itt kapcsolódott előadása Kaszaláné Szabad Juditnak, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ismertetőjéhez, aki a szlovák gasztronómia hagyományairól mesélt.

Mint elmondta, ezt azért is tartja fontosnak, mert sok esetben téves információk jelennek meg a helyi ételekről, így többek között elhangzott, a csak a térségre jellemző krumplovnyikát nem sütötték zsírban, hanem platnin, és az elkészült ételt kenték meg zsírral. Ahogyan a sztrapacskát sem juhtúróval készítették egykor, hiszen a Felső-Mátra településein nem tartottak juhokat. Érdekességként egy több évtizedes filmrészletet is levetítettek ennek illusztrálására, többek számára ismerősek voltak az idős arcok a fekete fehér filmtekercsen. Ma már a turizmus igényei miatt természetesen a sztrapacska és a többi klasszikus étel is számos változáson ment át, említette meg Kaszaláné Szabad Judit.

Mindeközben az egyesület tagjai a helyben készült toksát (talán többen macok, tócsni néven ismerik a hasonlóan készült krumplis fogást) fogyasztották, mire elfogyott az étel, kezdődhetett az érdemi munka.

Kápolnai Nagy Ágnes, az egyesület elnöke elöljáróban elmondta, a tavalyi évben a tervezettek szerint alakultak a bevételek, köszönhetően többek között a tagok tagdíjfizetési fegyelmezettségének. Erre az évre is hasonló bevétellel számolnak, örömteli, hogy már év elején több új taggal bővült az egyesület, szálláshely, helyi kézműves is csatlakozott a csapathoz. Az idei költségvetés részét képezi a pályázat saját tagjaik részére, mellyel rendezvényeket, kiadványokat szeretnének segíteni. Az egyesület klasszikus programja volt a 2008-ban életre hívott Mátrai múzeumok éjszakája autóbuszos program, ahol több útvonalon ismerkedtek a vendégek a Mátra kevésbé ismert kincseivel. A program 2018 óta szünetelt, a tervek szerint idén július 8-án rendezik meg.

Június elején többnapos programmal tisztelegnek a 100 éves Gyöngyös-Mátra kisvasút elindulása előtt, melyet egybekötnek a mátrai turizmus megalapítójának Hanák Kolosnak emlékével. A Szurdokpüspökiben született Hanák Kolos 100 évvel ezelőtt hunyt el. A tervek szerint mindezt a hagyományos Mátra konferenciával kötik össze.

Visszatér a Hálózsákos éjszaka a Mátrában program is, amit hat évvel ezelőtt a Siroki várba álmodtak meg. Az ottani nagy sikerű programok után a Kisnánai vár és Markaz is helyet adott a programnak, ahol a szabadban való alvás kalandja mellett csillagles is szerepelt a programban. Természetesen ezt is kiegészíti a környék látnivalóinak megismerése. Ebben az évben július végén a bodonyi Szidónia major lesz majd a helyszín, ahol retro falunéző traktorozás és – szigorúan 18 év felett – pálinkakóstoló is szerepel a programban.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tervezi a népszerű 10 nap a Mátrában kiadványsorozat korábbi elemeinek aktualizálását, és késő tavasszal megjelenik Mátrai Paletta újságuk első száma is.

Újdonságként „Kosárnyi élmény” címmel akciót hirdetnek, melynek lényege, hogy szállásadóknál egy kosárban könyveket találnak vendégek, a turisztikai kiadványok mellett könnyed irodalmat is. Így, ha nem kedvező az időjárás, be lehet bújni egy sarokba olvasni, és ha megtetszett a könyv, el is lehet vinni. Akinek pedig van kedve, hozhat cserébe egyet. Nem vész el tehát a könyv, hanem új gazdájánál él tovább.

A jó hangulatú és eredményes közgyűlés után az érdeklődök a szomszédos Mátraszentistván újonnan nyílt exkluzív szálláshelyével ismerkedtek, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Síparkra. A jelenlévő tagok azzal zárták a félnapos programot, hogy legközelebb áprilisban, Sirokban találkoznak újra.

2023. 02. 23.
Kékes Online
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes