Hagyomány, hogy márciusban a mátrafüredi Harkály Házban méhecskehotel, másnéven darázsgarázs készül. Ebben az évben beporzók napja néven hirdették meg az eseményt, ahol először egy rövid előadás keretében ismerkedtek meg a hasznos kis rovarokkal a gyerekek és szüleik. A napsütéses tavaszi délelőttön mi is ott jártunk.

Zsupos Vivien természetvédelmi őr előadása sokkal inkább volt interaktív beszélgetés, mint előadás, hiszen kiderült, a gyerekek igen tájékozottak, a kérdésekre ügyesen válaszoltak. A képeken keresztül mutatta be az előadó, hogy a rovarok mellett milyen fontos a szél általi beporzás is, például a gabonafélék, a búza, kukorica esetében.

Ezzel szemben a rovarok a gyümölcsfák, vagy épp a levendula beporzásában játszanak szerepet. A kicsik itt is pontosan ismerték fel a cseresznye virágát, illetve a többi növényt. Ezek alapján jól elkülöníthető volt számukra is, hogy míg a rovarok által beporzott növények általában színesek és illatosak, addig a szél által beporzottak ezzel ellentétesek megjelenésükben is.

Fontos tudni, hogy beporzók nélkül számos zöldség, gyümölcs hiányozna asztalunkról és eltűnnének egyes gazdasági értékkel bíró növényfajok is. Ezt követően megismertük miért fontos, hogy fontos vigyázzunk a beporzókra. Olyan érdekességek is szóba kerültek, mint hogy egykor az emberek ruházatában a növényi eredetű anyagok álltak a középpontban, mint a lenvászon, a gyapot. Természetesen felmerült az is, hogy olyan veszélyeztető tényezőkkel nézünk ma szembe a mezőgazdaságban, mint a monolkulturás gazdálkodás, vagy az egyre inkább fenyegető aszályok, de arra is felhívták a figyelmez, hogy kiskertekben sem biztos, hogy a legjobb megoldás az állandó fűnyírás.

Mindezek alapján hasznos tippeket hallhattunk arról, hogyan segíthetjük a beporzók munkáját a vegyszermentes használat csökkentésével, a már említett állandó fűnyírás ritkításával,vagy a vadvirágos rétek kialakításával. Az előadást követően helyben is megnézhették a gyerekek a különböző darázsfészkeket, sőt kézbe is vehették őket.

A napsütéses, kellemes melegben a szabadban folytatódott a program. A Harkály Ház belső kis kertjét ugyanis méhlegelőként szeretnék hasznosítani, ennek kivitelezése már az előző években elkezdődött, most azonban újabb növényeket ültettek a gyerekek, így nárcisz és jácint kerültek a földbe, majd méh- és lepkecsalogató magkeveréket szórtak el. Ezekben Kecskés Kovács Dóra segített a kiskertészeknek. Természetesen nem maradhatott el a méhecskehotel vagy más néven darázsgarázs készítése sem.

A magányosan élő méhek és darazsak körülöttünk élnek, mindenütt ott vannak, ahol virágokat találnak. A kis hotelek elsősorban a magányosan élő méhfajok szaporodását segítő eszközök. Ezek az állatok löszfalak, vályogházak, nádtetők hiányában egyre jobban kiszorulnak a településekről, ezért is fontos, hogy ilyen lakhelyeket készítsünk nekik. Kihelyezésükkel sokat segíthetünk a beporzásban, a kulcsszerepet játszó darázs- és méhfajok megmentésében.

A vadon élő méhek és darazsak is fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában azzal, hogy a vadon élő és a termesztett kultúrnövényeket beporozzák, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni. Akik szívesen megnéznék ezeket az ötletes kis építményeket, azoknak ajánljuk a gyöngyösi Mátra Múzeum kertjét, ahol számtalan érdekesség mellett ilyenekkel is találkozhatnak.

2023. 03. 22.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes